Κόσμος
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 00:32

Την ανατολική ακτή των ΗΠΑ προσεγγίζει ο τυφώνας Σάντι

Περισσότερες από 13.700 πτήσεις ακυρώθηκαν, σήραγγες, γέφυρες, σιδηροδρομικοί σταθμοί και λιμάνια στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ έκλεισαν εξαιτίας του τυφώνα Σάντι που προσεγγίζει την πυκνοκατοικημένη ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δέκα Πολιτείες.

Την πυκνοκατοικημένη ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών προσεγγίζει ο τυφώνας Σάντι με αποτέλεσμα να εκκενωθούν περιοχές, να διακοπεί η λειτουργία των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών σε μία πολύ μεγάλη ακτίνα, από τα όρια της Βόρειας Καρολίνας έως το Μέιν.

Ο τυφώνας κινείται γρήγορα προς το Νιου Τζέρσεϊ και το Ντελαγουέρ και αναμένεται να προσεγγίσει την ακτογραμμή νοτίως του Νιου Τζέρσεϊ, ανέφερε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στις σήραγγες «Λίνκολν» και «Ολλανδική», που οδηγούν στο Νιού Τζέρσεϊ, έχει ήδη διακοπεί. Αλλά και η ηλεκτροδότηση σε περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ, του Λονγκ Αιλαντ και του Ρόουντ Αιλαντ έχει διακοπεί για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κλειστοί είναι οι πολυσύχναστοι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων «Γκραντ σέντραλ» και «Πεν» στη Νέα Υόρκη, ο προαστιακός σιδηρόδρομος δεν λειτουργεί ενώ έχουν ακυρωθεί συνολικά 13.700 πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικές. Σε περιοχές της Νέας Υόρκης, όπου το υψόμετρο είναι μικρό, δηλαδή στο Μπρούκλιν και στο Κάτω Μανχάταν, έχει ήδη συστηθεί στους 375 χιλιάδες κατοίκους τους να συγκεντρώσουν εφόδια πρώτης ανάγκης και να απομακρυνθούν.

Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ εκτιμά πως οι ζημιές από τον τυφώνα θα ανέλθουν σε 35-45 δισ. δολάρια ενώ άλλα 36 δισ. θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση.

Η αλλαγή του καιρού θα είναι ραγδαία, προειδοποίησε νωρίτερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Επιπλέον διέταξε ήδη την απομάκρυνση περίπου 375.000 κατοίκων από τις ευάλωτες περιοχές της πόλης και καταφύγια έχουν δημιουργηθεί σε 76 σχολεία.

Στην Ουάσιγκτον, οι δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Δέκα πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την έλευση του τυφώνα, καθώς ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται, σχολεία κλείνουν και συγκοινωνίες δεν λειτουργούν. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν ήδη τεθεί η Νέα Υόρκη, η Πενσυλβάνια, το Μέριλαντ, η Βιρτζίνια, η Βόρεια Καρολίνα και η Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, η καναδική εταιρεία ηλεκτρισμού Hydro-Québec, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποστολή πολυπληθούς ομάδας ηλεκτρολόγων προς την αμερικανική πολιτεία του Βερμόντ, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκαλέσει ο τυφώνας.

«Η πολιτεία του Βερμόντ μας έκανε επίσημη αίτηση. Συμφωνήσαμε να σταλούν πενήντα εργαζόμενοι για να προσφέρουν χείρα βοηθείας από τις επιπτώσεις του τυφώνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Hydro-Québec. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρόσθετες ομάδες ηλεκτρολόγων θα μπορούσαν να σταλούν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, αν ζητηθεί, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το πέρασμα του Σάντι.

Οι καναδικές αρχές προειδοποίησαν επίσης για πιθανές διακοπές ρεύματος και πλημμύρες, στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι αυτή είναι η σφοδρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 70 ετών που γνωρίζει η Ανατολική Ακτή. Ο τυφώνας τον οποίο αποκαλούν «Frankenstorm», αναμένεται να φέρει μαζί του θυελλώδεις ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, ακόμη και χιόνια, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, την Τρίτη, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ στον ΟΗΕ δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις οργάνων και επιτροπών.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία έχουν αλλάξει το πρόγραμμα των προεκλογικών τους εκστρατειών, ακυρώνοντας εκδηλώσεις στη Βιρτζίνια, τη Φλόριντα, το Κολοράντο και το Γουισκόνσιν. Το δίδυμο των Ρεπουμπλικάνων Ρόμνεϊ - Ράιαν μάλιστα, ακύρωσε κάθε προεκλογική δραστηριότητα και για την Τρίτη.

Ο Σάντι έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική την περασμένη εβδομάδα. Σχηματίστηκε στις 22 Οκτωβρίου και μετατράπηκε σε τυφώνα κατηγορίας 1 στις 24 του μήνα, πάνω από το έδαφος της Τζαμάικα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters