Πολιτική
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 08:37

Πρώτο τεστ συνοχής για την κυβέρνηση στη Βουλή

Κρίσιμη δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης αποτελεί η απογευματινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και λιμανιών, λόγω της εκπεφρασμένης πρόθεσης σημαντικού αριθμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ στο σύνολό της, να το καταψηφίσουν.

Κρίσιμη δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης αποτελεί η απογευματινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και λιμανιών, λόγω της εκπεφρασμένης πρόθεσης σημαντικού αριθμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ στο σύνολό της, να το καταψηφίσουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, που θεωρείται προάγγελος και για την επόμενη φάση που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα και τις ανατροπές στα εργασιακά.

Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση αναμένεται να αποσαφηνιστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι βουλευτές που λένε «όχι» στο ν/σχ ζητούν να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο για τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών όμως γνωστοποίησε την Κυριακή ότι η τρόικα απορρίπτει το αίτημα κύρωσής τους από το Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος είπε το πρωί μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα ότι «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας, της εθνικής στρατηγικής για έξοδο από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική, για την Ελλάδα».

«Είπαμε ότι στηρίζουμε κυβέρνηση τετραετίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αυτό θα κάνουμε», τόνισε χθες σε συσκέψεις που είχε με στελέχη του κόμματος.

Στο ίδιο πνεύμα αναμένεται να κινηθεί και η εισήγησή του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα με την επισήμανση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέση «εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική».

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα, να καλέσει στο γραφείο του τους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προβάλλουν ενστάσεις για την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκάλεσε την ενόχληση του κ. Βενιζέλου.

Όπως έγινε γνωστό, διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών ότι θεωρεί ότι η πρωτοβουλία του αποτελεί απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τρόικα υπαγορεύει τις αποφάσεις της Βουλής

Η ψήφος, κατά τη σημερινή ψηφοφορία, «θα είναι μια συνειδητή πράξη ανάληψης προσωπικής ευθύνης για κάθε βουλευτή», αναφέρει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Νάντια Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επίμαχο νομοσχέδιο, «αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ποιος κανονίζει με τι απασχολείται και αποφασίζει το ελληνικό κοινοβούλιο».

«Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το απρόσκοπτο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και όλης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, δεν ανέχονται τις πλέον στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες», τονίζει η κ. Βαλαβάνη και συνεχίζει: «Θεωρούν, αντίθετα, δικό τους δικαίωμα να υπαγορεύουν οι ίδιοι τις αποφάσεις της Βουλής και την ψήφο των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης».

Σημειώνει ακόμη ότι «μάλλον τους διαφεύγει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας "Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση" και κατά συνέπεια κανένας βουλευτής δεν μπορεί να δέχεται υπαγορεύσεις».