Πολιτιστικά
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 10:26

Ο άνθρωπος σε πρώτο πλάνο, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Θεσσαλονίκη η συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), το οποίο - πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Θεσσαλονίκη η συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), το οποίο - πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ιστορική έδρα του θεσμού, στους κινηματογράφους Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Κοινός άξονας στις ταινίες, ο άνθρωπος

«Ο κοινός άξονας, το κοινό στοιχείο των 150 συνολικά ταινιών του Φεστιβάλ είναι ο άνθρωπος. Οι δημιουργοί συνθέτουν τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία και αναμετριούνται με τις ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Το μεγαλείο του ανθρώπου υμνούν και οι μεγάλοι δημιουργοί, τους οποίους τιμά φέτος το Φεστιβάλ με αφιερώματα», ανέφερε - μέσω επιστολής του- ο διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος λόγω ασθένειας, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην συνέντευξη Τύπου.

Έναρξη με σουρεαλιστική Οδύσσεια στο Παρίσι Η τελετή έναρξης του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας «Holy Motors» του εκκεντρικού Γάλλου δημιουργού Λεό Καράξ. Στην ταινία - που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας), πρωταγωνιστούν οι Ντενί Λαβάν, Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας «Στη χώρα των άλλων» του Κορεάτη Χονγκ Σανγκ - σου, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Αφιερώματα σε μεγάλα ονόματα

Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο. Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο σινεφίλ ελληνικό κοινό Φιλανδός σκηνοθέτης Ακι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος - κουρδικής καταγωγής- δημιουργός Μπαχμάν Γκομπαντί, ο Γερμανός κινηματογραφιστής Αντρέας Ντρέζεν, καθώς και ο Κριστιάν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμάνικου κινηματογράφου, θα βρεθούν στη συμπρωτεύουσα, με αφορμή τα αφιερώματα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση στο έργο τους. Παρών στο φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του «Capital».

«Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο»

Ξεχωριστή θέση στο ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον δημιουργό που συνδέθηκε στενά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη, την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» - με τη συμμετοχή σταθερών συνεργατών του (Ελένη Καραΐνδρου, Μαργαρίτα Μαντά, Δημήτρης Σοφικίτης, Γιώργος Ζιάκας, Εύα Κοταμανίδου, Όμερο Αντονούτι), καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - σε συνδιοργάνωση του ΦΚΘ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης- με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη και με το τζαζ τρίο «Human Touch» των David Lynch, Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου.

Διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής -πρόκειται για τα φιλμ: «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη. Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν, επίσης, στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer, ενώ φέτος το καθιερωμένο βραβείο της Βουλής των Ελλήνων, «Ανθρώπινες Αξίες», θα απονεμηθεί σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) ορίζει 5μελή επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τις προβολές του Φεστιβάλ και απονέμει 2 βραβεία, ένα σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και ένα σε μια ελληνική ταινία.

14 εγχώριες παραγωγές

Εκτός από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» και «Χαρά», στις ειδικές προβολές θα συμμετάσχει η νέα ταινία του Νίκου Κούνδουρου με τίτλο «Το πλοίο για την Παλαιστίνη», το φιλμ «The Capsule» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, καθώς και η πρόσφατη δημιουργία του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης), με τίτλο «Χιγκίτα». Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν οι ταινίες «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους;» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά, «11 συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, «Κίτρινη πόλη» του Σάββα Κατιρτζίδη και «Kame Koummando» του Μανόλη Δαμιανάκη. Τέσσερις ελληνικές συμπαραγωγές θα κάνουν, επίσης, πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τις ταινίες «Red City» του Μάνου Τσίζεκ (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο), «Loveless Zoritsa» των Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς και Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους, (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία), «Papadopoulos & Sons» του Μάρκου Μάρκου (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο) και «Τηλεμάχεια» του Αλεξάντερ Νάλι (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο).

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 53ου ΦΚΘ, πραγματοποιούνται δύο εκθέσεις με κινηματογραφικές αναφορές.

Η έκθεση της Αντουανέττας Αγγελίδη «Ράβοντας χωρίς κλωστή» αποτελεί μια πρωτότυπη εικαστική σύνθεση πολλαπλών προβολών της κινηματογραφίστριας και εικαστικού, πάνω στο χρόνο και την πράξη της δημιουργίας. Η έκθεση θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο «χΩρος18» έως τις 28 Νοεμβρίου [Χρυσ. Σμύρνης 18, Θεσσαλονίκη].

Στην δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Noble lies - Tracey Snelling: Nothing», στην γκαλερί TinT, έως την 1 Δεκεμβρίου η εικαστικός Ράνια Ράγκου συνδιαλέγεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ανιχνεύοντας τον κοινό τόπο μεταξύ τους μέσα από ζωγραφική, κολάζ και επεξεργασμένες φωτογραφίες [Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη].

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, η οποία θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου της συμπρωτεύουσας. Η δημιουργία της συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.