Την παραίτηση της κυβέρνησης της Σλοβενίας ζήτησε το κίνημα των διανοούμενων κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πόλη Μάριμπορ, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα λιτότητας. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «καταληστεύει» το κράτος και οδηγεί την κοινωνία σε ύφεση και φτώχεια.
Την παραίτηση της κυβέρνησης της Σλοβενίας ζήτησαν οι διαδηλωτές της χθεσινής συγκέντρωσης, που διοργάνωσε το κίνημα των διανοούμενων, στην πόλη Μάριμπορ, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα λιτότητας.
Με κεντρικό σύνθημα «Ας σηκώσουμε τα κεφάλια», οι ομιλητές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «καταληστεύει το κράτος και καταστρέφει την κοινωνία».
Ο φιλόσοφος Μπόρις Βέζιακ είπε ότι η σλοβενική κυβέρνηση δεν πρότεινε εναλλακτική οικονομική πολιτική, με προτεραιότητα την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη.
Σημείωσε επίσης ότι ενώ η οικονομική και η κοινωνική κρίση είναι πραγματικότητα η κυβέρνηση με τα μέτρα λιτότητας επιθυμεί να στρέψει τον ιδιωτικό τομέα εναντίον του δημόσιου τομέα και αντίστροφα και να οργανώσει την αστυνομία, το στρατό, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ιστορία σύμφωνα με τη δική της οπτική.
Από την πλευρά της η συγγραφέας Γιάνια Βίντμαρ υποστήριξε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους διοργανωτές και ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μάριμπορ Ντάνιελ Ρεμπόλι που επρόκειτο να μιλήσει στους διαδηλωτές, απέσυρε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή.
«Αποδεικνύεται ότι οι πολιτικοί δεν αξίζουν να κυβερνούν τη χώρα. Πρέπει να πάρουμε πίσω τη χώρα μας, γιατί την μας την έκλεψαν» τόνισε και διάβασε μήνυμα του ποιητή Τσίριλ Ζλόμπετς, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα να παραιτηθεί.
Στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί, τραγουδιστές και εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων οι διοργανωτές διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου παραιτηθεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα, τέσσερα συνδικάτα εργαζομένων εξήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν μαζική διαμαρτυρία στη Λιουμπλιάνα, στις 17 Νοεμβρίου, προκειμένου να μεταφέρουν στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας δεν είναι η λύση, αλλά οδηγούν σε στασιμότητα, ύφεση και φτώχεια.
Πηγή:ΑΜΠΕ