Περιβάλλον
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 12:59

ΟΗΕ: Πώς το κλίμα επηρεάζει την υγεία

Δύο υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδωσαν στη δημοσιότητα «άτλαντα» που δείχνει πώς το κλίμα συνδέεται με την υγεία, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το μέγεθος, τη συχνότητα και τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δύο υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδωσαν στη δημοσιότητα «άτλαντα» που δείχνει πώς το κλίμα συνδέεται με την υγεία, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το μέγεθος, τη συχνότητα και τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται έξαρση στα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε περιοχές που πλήττονται από αμμοθύελλες, ενώ επιδημίες Δάγγειου πυρετού συνδέονται με περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), με τίτλο «Ατλας της Υγείας και του Κλίματος», οι πληροφορίες για το κλίμα και οι μετεωρολογικές προβλέψεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ή και στην αποτροπή επιδημιών.

Ερευνητές του WMO επισημαίνουν ότι ξηρασίες, πλημμύρες και κυκλώνες επηρεάζουν κάθε χρόνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κλιματική μεταβλητότητα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν επιδημίες διάρροιας, ελονοσίας, Δάγγειου πυρετού ή μηνιγγίτιδας, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του οργανισμού, οι φορείς της δημόσιας υγείας δεν έχουν αξιοποιήσει επαρκώς τις πληροφορίες που τους παρέχονται μέσω των μετεωρολογικών υπηρεσιών, κάτι που φιλοδοξεί να αλλάξει ο «άτλας».

Όπως τονίζει η γενική διευθύντρια του WHO Μάργκαρετ Τσαν, οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες στο πλαίσιο των προσπαθειών του οργανισμού, ιδιαίτερα στην υποσαχάρειο Αφρική. Όπως εξηγεί, κάθε χρόνο ανεμοθύελλες και αμμοθύελλες, οι οποίες «σαρώνουν» τις 20 χώρες που αποτελούν τη συγκεκριμένη ζώνη, έχουν ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών να πεθαίνουν ή να αρρωσταίνουν σοβαρά από μηνιγγίτιδα.

«Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν χάρη σε αυτές τις κλιματικές πληροφορίες, που μας επιτρέπουν την έκδοση έγκαιρων προειδοποιήσεων;», λέει η Τσαν. «Μπορούμε να μεριμνήσουμε εκ των προτέρων και να πραγματοποιήσουμε εκστρατείες εμβολιασμού πριν από την έλευση αυτών των φαινομένων, ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά. Αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα».

Στον «άτλαντα», που περιλαμβάνει πολλούς χάρτες και γραφήματα, γίνονται αναφορές σε πολυάριθμα παραδείγματα για το πώς η έγκαιρη πρόβλεψη μπορεί να σώσει ζωές. Ενδεικτικά, ενώ το 1970 σχεδόν 500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κυκλώνα που έπληξε το Μπανγκλαντές, οι προετοιμασίες για αντίστοιχης έντασης φαινόμενο, πριν από πέντε χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα οι ανθρώπινες απώλειες να περιοριστούν σε 3.000.