Στη Βουλή διαβιβάζουν τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ οι οικονομικοί εισαγγελείς, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών. ΣΥΡΙΖΑ: Αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις συναντήσεις Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου με ελβετούς τραπεζίτες. Τη λίστα από το Γάλλο ομόλογό του ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας.
Στη Βουλή διαβιβάζουν τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ οι οικονομικοί εισαγγελείς, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, μετά την έρευνα που διενήργησαν για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC, κάνουν μια λακωνική αναφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και αποστέλλουν, εκτός από τη δικογραφία, ολόκληρη την επίμαχη λίστα.
Εν τω μεταξύ, τον αναδρομικό έλεγχο των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Η ύπαρξή τους στη λίστα γνωστοποιήθηκε με επιστολή του κ. Πεπόνη προς την Επιτροπή, στην οποία επισυνάπτονταν στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμά της.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλλουν άμεσα επίσημο πόρισμα πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο».
Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή δηλώνει ότι θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους και θα ζητήσει, διευκρινίσεις και εξηγήσεις από αυτούς «εντός προθεσμίας 20 ημερών, όπως ο νόμος ορίζει».
Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπέβαλε αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τις συναντήσεις των κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου με επικεφαλής ξένων τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι HSBC και UBS, τον Ιανουάριο του 2011 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός.
Συγκεκριμένα η κ. Κωνσταντοπούλου ζητεί να κατατεθούν πρακτικά συναντήσεων, απολογιστικές εκθέσεις και κάθε άλλο σχετιζόμενο έγγραφο που αφορά το περιεχόμενο των συναντήσεων, στοιχεία τα οποία θεωρεί απαραίτητα για την διαλεύκανση της υπόθεσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2249048 .
Το απόγευμα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέστειλε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογο του στα μέσα Οκτωβρίου, ζητώντας του να σταλεί στην Ελλάδα η «λίστα Λαγκάρντ», αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση. Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στη οποία κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με το τι γνωρίζει για την επίμαχη λίστα.
Παράλληλα ανέφερε πως η πιο χρήσιμη λίστα είναι η λίστα με τους 54.000 Έλληνες που έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό. Όπως είπε, έχουν αρχίσει οι διασταυρώσεις των στοιχείων και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Πρόσθεσε πως υπάρχουν ήδη τα πρώτα δείγματα για τις καταθέσεις που είναι πάνω από 100.000. Τις επόμενες μέρες θα φύγουν επιστολές με τις οποίες θα καλούν αυτούς που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους οι καταθέσεις τους ή να πληρώσουν ή να τα δικαιολογήσουν. Όπως είπε, «θα ξεκινήσουμε πρώτα από πάνω, από τις μεγάλες καταθέσεις και θα συνεχίσουμε με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ».
Ανέφερε ακόμη πως «η διαπραγμάτευση για την φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού γίνεται τώρα» και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη πως δεν παρέλαβε καμία λίστα όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών καθώς και πως κανείς δεν τον ενημέρωσε σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.
Σημείωσε ακόμη πως ρώτησε το ΣΔΟΕ αν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής της λίστας και του απάντησαν αρνητικά, ενώ είπε πως με επιστολή του ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης τον ρώτησε αν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης και του απάντησα αρνητικά.
Υπενθυμίζεται πως η λίστα είχε δοθεί από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καταθέτοντας στη Βουλή δήλωσε πως δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το αρχικό cd που του παραδόθηκε.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοτας πως έχει επαφές μαζί του, ενώ χαρακτήρισε φυσικό ένας πρώην Πρωθυπουργός να έχει συναντήσεις στο εξωτερικό με διεθνείς προσωπικότητες και να συζητά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Και ενημερώνω τον κ. Παπανδρέου και με ενημερώνει για τις διεθνείς επαφές που έχει», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Εν τω μεταξύ, υπήρξε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιο Νεράντζη και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν η τελευταία καθώς δεν θεωρούσε ικανοποιητικές τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών επέμεινε στις ερωτήσεις της.
Η διαδικασία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη που κάλεσε τον κ. Νεράντζη να ασκήσει σωστά τα καθήκοντα του διαφορετικά θα του κάνει πρόταση μομφής. «Σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα ορίζετε την διαδικασία. Δεν μπορεί να είναι 82 λεπτά οι ερωτήσεις και 7 λεπτά οι απαντήσεις» πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Η κ. Κωνσταντοπούλου πάντως επανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν να καταθέσουν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων που πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή υπογραμμίζοντας: «Τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα. Τα παίρνουμε όμως για να έχουμε τέλος του μήνα μισθούς και συντάξεις, για να φύγουμε από τον δύσκολο δρόμο.
Δεν άκουσα όμως και από κανένα να κάνει άλλη εναλλακτική πρόταση. Δεν είναι εναλλακτική λύση να βγούμε από το ευρώ ή να κάνουμε μονομερή καταγγελία του χρέους. Τότε θα γινόμασταν Βόρεια Κορέα. Ούτε φάρμακα δεν θα μπορούσαμε να εισάγουμε».
«Δεν βλέπω στο πλανήτη άλλη χώρα που να μπορεί να μας δώσει τόσα χρήματα με αυτούς τους ευεργετικούς όρους», συμπλήρωσε.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης με θετικά σχόλια για το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνοντας ότι «με πολύ υπεύθυνο τρόπο ασκεί τα καθήκοντα του». «Προσπαθούμε μαζί να βρούμε λύση στη μάχη που δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», σημείωσε.
Από πλευράς ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, αν και δεν έκανε κάποιο σχόλιο άμεσα για τη λίστα, παραπέμποντας στη γαλλική κυβέρνηση, είπε πως τα «πλέον ευνοημένα πρόσωπα» στην Ελλάδα θα πρέπει «να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί» στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.
«Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πολύ σημαντικό τα οικονομικά μέτρα να μοιραστούν με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο στον ελληνικό λαό σε μια στιγμή που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να θέσει και πάλι τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης» σημείωσε.