Πολιτική
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 11:42

Στην τελική ευθεία η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

Συνάντηση με αντικείμενο θέματα συντονισμού εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα είχε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ψήφιση των μέτρων. Συνεδριάζουν την Κυριακή οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέματα συντονισμού εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε επίσης τον Πρωθυπουργό για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αισιόδοξος για την ψήφιση των μέτρων την επόμενη εβδομάδα. «Μην ξεχνάτε», σημείωσε, «ότι μετά από το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσουν και κοινοβούλια και αρκετών άλλων χωρών για την εκταμίευση. Αρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι ο κ. Σαμαράς είναι σε επικοινωνία με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι κ.κ. Σαμαράς και Κουβέλης είχαν χθες δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία) και εκτίμησε πως υπάρχει πρόοδος αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων. Ερωτηθείς τέλος, αν θα υπάρξει σύσκεψη των αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.

Τη Δευτέρα η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα εργασιακά παραμένει αμετάβλητη και αυτό επανέλαβε ο κ. Κουβέλης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Όπως ενημέρωσε μάλιστα ο Φ. Κουβέλης την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, η οποία συνήλθε για τον προϋπολογισμό, η συζήτηση των δύο ανδρών, έγινε σε καλό κλίμα και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επικοινωνία σύντομα.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συζητήθηκε και η στάση των βουλευτών στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, χωρίς να ληφθεί, πάντως, απόφαση, καθώς η τελική στάση του κόμματος φαίνεται πως θα καθοριστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τη Δευτέρα το απόγευμα (18.00).

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αποχής, καθώς αυτό δεν συνάδει με την πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς. Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι «η ΔΗΜΑΡ έχει συμφωνήσει με τα δημοσιονομικά και έχει αντιρρήσεις μόνο με τα εργασιακά».

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος υπήρξε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θετική προσέγγιση, ωστόσο καταγράφηκαν επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία, τα οποία θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν, κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών το Σαββατοκύριακο και στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη.

Συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ την Κυριακή

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τη Λ. Συγγρού, εν όψει της επόμενης κρίσιμης εβδομάδας θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 13:00, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ: Στάζουν αίμα τα μέτρα

Την Κυριακή συνεδριάζει (στις 18.30) και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή και της Γραμματείας του κόμματος. Τα μέτρα του προϋπολογισμού και το συνολικό πακέτο του μεσοπρόθεσμου «στάζουν αίμα», σχολίασε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

«Τα μέτρα των 11 δισ. του προϋπολογισμού του 2013 και το συνολικό "πακέτο" του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013-2016, ύψους 18,9 δισ. ευρώ, "ακρωτηριάζουν" μισθούς και συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα, κατεδαφίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας και κορυφώνουν την κοινωνικά βάρβαρη φοροεπιδρομή σε βάρος του ελληνικού λαού, την ίδια στιγμή που αφήνουν στο απυρόβλητο τους "έχοντες και κατέχοντες"», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και τη 48ωρη γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 6 και 7 Νοεμβρίου, καθώς και σε περικύκλωση της Βουλής την ώρα της συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

Σε ανακοίνωση του, εξάλλου, το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι από τη δόση των 31,5 δισ. ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να διοχετευθεί στην αγορά.

Για να υπάρχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, πρέπει πρώτα να ανατραπούν οι βασικές πολιτικές επιλογές του μνημονίου και της συγκυβέρνησης και να τεθούν περιοριστικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Θ. Παραστατίδης: Δεν τα ψηφίζω, δεν παραδίδω την έδρα

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται «το αντάρτικο» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με το βουλευτή Θεόδωρο Παραστατίδη να δηλώνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα.

Δεν τα ψηφίζω, δεν παραδίδω την έδρα, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ενώ ερωτηθείς τι θα πράξει σε περίπτωση που τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, απάντησε ότι η συνέπεια δεν παραδίδεται στην ασυνέπεια.

Π.Μπεγλίτης: Δεν θα σώσουν την ψυχή τους...

«Στο ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόμαστε με όρους εθνικής ευθύνης το πρόγραμμα και τις θέσεις μας. Δεν θα σώσουν την ψυχή τους όσοι αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ και όσοι διαφωνούν», σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης.

Πηγές της Ιπποκράτους εκτιμούν από την πλευρά τους ότι θα λειτουργήσει «η απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το βράδυ η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την έγκριση του πακέτου των μέτρων».

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, παρά τον παραπολιτικό θόρυβο, τις περισπούδαστες αναλύσεις, τις συνεχείς προβοκάτσιες αυτών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει με προσωπικές επαφές την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαφοροποιήσεις.

Ανεξάρτητοι Ελληνες: Να μείνουμε στο μείζον

Για επιχείρηση αποπροσανατολισμού με τα αριθμητικά δεδομένα εν όψει της ψηφοφορίας, μίλησε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.

«Κατανοούμε την προσπάθεια να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον και η συζήτηση αποκλειστικά στους συσχετισμούς, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα, όμως δεν συμμετέχουμε στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού από το μείζον, που είναι αυτά καθαυτά τα μέτρα με τα οποία πυροδοτείται περαιτέρω η ανεργία, συντηρείται και παγιώνεται η ύφεση και ανακυκλώνεται η κρίση, δίχως ελπίδα και προοπτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΧΑ: Φυσικό επακόλουθο η διάλυση της συγκυβέρνησης

Η διάλυση της συγκυβέρνησης και των μνημονιακών κομμάτων είναι το φυσικό επακόλουθο της καταστροφικής τους πολιτικής. Ας καταρρεύσουν το συντομότερο δυνατό, προτού προλάβουν να διαλύσουν τη χώρα, ήταν το σχόλιο της Χρυσής Αυγής.

Ονομαστική ψηφοφορία ζητεί το ΚΚΕ

Τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, ζήτησε το ΚΚΕ.

«Ο κάθε βουλευτής έχει προσωπική ευθύνη. Κανένας βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα, στο όνομα καμιάς πειθαρχίας δεν δικαιολογείται να ψηφίσει την σφαγή των δικαιωμάτων του λαού», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος που διαμηνύει ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να ξεσηκωθεί ο λαός και να καταψηφιστούν τα μέτρα.