Πολιτιστικά
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 18:06

Αναζητώντας τον δολοφόνο των παρασκηνίων

Ο περίφημος αστυνόμος Μπέκας ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, για να εξιχνιάσει το «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Γιάννη Μαρή, που παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο, από την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου.

Ο περίφημος αστυνόμος Μπέκας ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, για να εξιχνιάσει το «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Γιάννη Μαρή, που παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο, από την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου.

Ένα πολύ αγαπητό έγκλημα

Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου συγγραφέα Γιάννη Μαρή (191 - 1979) δημοσιεύτηκε το 1954, στην εφημερίδα «Απογευματινή». Η μεγάλη του επιτυχία οδήγησε στην κινηματογραφική του μεταφορά από τον ίδιο τον συγγραφέα, το 1960, σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, κατακτώντας κοινό και κριτικούς. Η ταινία, με τον Τίτο Βανδή στον ρόλο του αστυνόμου Μπέκα, απέσπασε τα βραβεία Φωτογραφίας και Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Ζωρζ Σαρή), στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Τώρα, το «Έγκλημα στα παρασκήνια» ζωντανεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως «νουάρ θεατρική παράσταση» και μας καλεί να βρούμε τον δολοφόνο της Ρόζας Βαργή, της γνωστής πρωταγωνίστριας του Κρατικού Θεάτρου, η οποία δολοφονείται στο καμαρίνι της, λίγο πριν την πρεμιέρα. Ένας άγνωστος επισκέπτης της και ένας νεαρός ηθοποιός του θιάσου εξαφανίζονται. Ο αστυνόμος Μπέκας σπεύδει να διαλευκάνει το έγκλημα. Οι ύποπτοι αυξάνονται συνεχώς και ένας δεύτερος φόνος περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ποιος είναι ο δολοφόνος και πώς διέφυγε, ενώ η πόρτα του καμαρινιού είναι κλειδωμένη από μέσα; Πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος του θεάτρου και οι άνθρωποί του, τα τελευταία εξήντα χρόνια, αλλά και πόσο έχει αλλάξει η Αθήνα και η Ελλάδα;

Ποιος είναι, τελικά, ο δολοφόνος;

Η σκηνοθέτις της παράστασης, Κατερίνα Μπερδέκα, σημειώνει: «Ο γοητευτικός κόσμος του Γιάννη Μαρή αποτέλεσε για μένα μια θαυμάσια αφορμή, για να κάνω κάτι, που, πάντα, ονειρευόμουν. Να δοκιμάσω να ζωντανέψω στη σκηνή ήρωες ενός μυθιστορήματος, τους οποίους όλοι έχουμε φανταστεί, διαβάζοντάς το. Η εποχή στην οποία ανήκει το «Έγκλημα στα παρασκήνια», η Μεταπολεμική Ελλάδα του 1954, προσφέρεται για το αισθητικό περιβάλλον, που οι εξαιρετικά καλοχτισμένοι χαρακτήρες του Μαρή θα κινηθούν. Και ο κόσμος του θεάτρου, όπου τοποθετεί την ιστορία του, ένας χώρος με πάθη, μίση, ζήλιες, ίντριγκες, αλλά και αγάπη, μεράκι και αφοσίωση στην τέχνη, αποτελεί την καλύτερη εκκίνηση για ένα ισχυρό σχόλιο πάνω στη ζωή, το θέατρο και τους ανθρώπους του.

Δέκα ηθοποιοί, σε ένα μπαρ, θα «αφηγηθούν» με όποιον τρόπο χρειαστεί - παίζοντας, αναπαριστώντας, τραγουδώντας, χορεύοντας, σχολιάζοντας, παρακολουθώντας τη δράση - μια παλιά ιστορία με σύγχρονα υποκριτικά και σκηνοθετικά μέσα. Ο όρος «νουάρ θεατρική παράσταση» είναι αδόκιμος, αλλά αυτόν τον όρο ακριβώς ζητάμε να επιβεβαιώσουμε, κάνοντας την πιο απλή, παλιά, όσο και τωρινή ερώτηση. Ποιος είναι, τελικά, ο δολοφόνος;».

Ταυτότητα παράστασης: θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα, σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος, φωτισμοί: Παντελής Μαντζανάς, μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαλάμπρου, βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Βλαχογιάννη. Παίζουν: Γιώργος Βουβάκης, Ερρίκος Λίτσης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Γωγώ Μπρέμπου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Καλλιόπη Τζερμάνη, Άννα Ψαρρά.

Πληροφορίες

Από Μηχανής θέατρο, Ακαδήμου 13 - Μεταξουργείo, τηλ.: 210 5231131. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21.30, Κυριακή: 18.00. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Χωρητικότητα σκηνής: 56 άτομα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ.