Κόσμος
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 14:40

Τριήμερη περιοδεία Κάμερον σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Περιοδεία σε χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με πρώτους σταθμούς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Ο Κάμερον, ο οποίος συνοδεύεται από επιχειρηματίες, θα προωθήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών.

Τριήμερη περιοδεία σε χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με πρώτους σταθμούς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να «ενισχύσει μακροπρόθεσμες συνεργασίες με δύο από τους σημαντικότερους στρατηγικούς συμμάχους της Βρετανίας στον Κόλπο», όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κάμερον θα επιδιώξει μια «πραγματική στρατηγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας» και θα προωθήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών, Eurofighter-Typhoon.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου είχε συνομιλίες στο Ντουμπάι με τον ομόλογό του σεΐχη Μοχάμεντ Μπεν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τους «τρόπους σύσφιξης των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και για τη διεύρυνσή τους και σε άλλους τομείς προς όφελος των δύο λαών», σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Wam.

Οι δύο χώρες προσβλέπουν οι εμπορικές τους συναλλαγές να ανέλθουν σε 12 δισεκατομμύρια στερλίνες (19,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2015 έναντι 9,6 δισεκατομμυρίων στερλινών (15,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που είναι σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας των Εμιράτων, Σουλτάν αλ-Μανσούρ.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Κάμερον με βρετανούς στρατιώτες που βρίσκονται στα Εμιράτα καθώς και με φοιτητές στο πανεπιστήμιο Ζάγιεντ του Αμπού Ντάμπι, όπου μίλησε για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των λαών να έχουν το δικό τους λόγο», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επίσης να είναι «σεβαστές οι διαφορετικές παραδόσεις και κουλτούρες» των λαών.

Όσον αφορά τη συριακή κρίση, ο Κάμερον είπε ότι ο « ΟΗΕ έχει απογοητεύσει τον κόσμο» με την ανικανότητά του να αναλάβει δράση στη Συρία λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επισήμανε ότι πρέπει να «βοηθηθεί ο συριακός λαός στον αγώνα του να απαλλαχθεί» από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον οποίο χαρακτήρισε « ωμό δικτάτορα που έχει σκοτώσει τόσο κόσμο» .

Σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Κάμερον τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της άσκησης πίεσης και της επιβολής των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Κάμερον που συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, θα προτάξει τη βρετανική αμυντική βιομηχανία και θα προωθήσει τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter-Typhoon , προϊόν της κοινοπραξίας του ευρωπαϊκού ομίλου EADS, του βρετανικού BAE Systems, και του ιταλικού Alenia/Finmeccanica.

Το Λονδίνο ελπίζει να πωλήσει τουλάχιστον 100 αεροσκάφη στην περιοχή το προσεχές έτος, μια αγοραπωλησία που μπορεί να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων στερλινών (7,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στις βρετανικές επιχειρήσεις.

Ο Κάμερον θα μεταβεί τουλάχιστον σε μια ακόμη χώρα της περιοχής που δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Θα επιστρέψει την Τετάρτη στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί αργά το απόγευμα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο