Πολιτική
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 14:53

Κόντρα για το κατεπείγον

Σφοδρή κόντρα, με αφορμή την απόφαση για συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ξέσπασε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Υπέρ της διαδικασίας ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Δικαιολογώντας την απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν ώστε η χώρα να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία: «Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης ... Με λίγα λόγια, η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως όλα τα υπουργεία κινούμαστε σε ένα εντελώς ασφυκτικό πλαίσιο για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

Πολύ έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών «μεγάλο θράσος» και χαρακτήρισε την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας και νομίζαμε ότι είχαν περάσει».

«Εισηγείστε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Καταργείτε το κοινοβούλιο. Κουρελιάζετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβάλετε στη χώρα μια αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πάτε με αυτές τις διαδικασίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο κοινοβούλιο σε περίοδο Δημοκρατίας. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωράτε σε άνομες πράξεις» πρόσθεσε.

Η παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε με τη σειρά της την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, ο οποίοι παρατήρησαν πως δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες φράσεις στο κοινοβούλιο.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. «Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε, οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.

Βολές για τη διαδικασία του κατεπείγοντας εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, επισημαίνοντας ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

«Καταλύετε τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Και δεν θα ισχύσουν αύριο ως άλλοθι ότι δεν διάβασαν το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στην αλλοίωση της Δημοκρατίας. Είναι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που θα το βρουν μπροστά τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει δυναμιτίσει τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Μαριάς.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος έκανε λόγο για επαίσχυντα άρθρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το νομοσχέδιο και έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει το κόμμα του και ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο «νεκροθάφτης» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».

«Είναι πρόκληση να γίνεται αυτός ο συνεχής εκβιασμός από την κυβέρνηση, ή ψηφίζετε τα μέτρα, ή χρεοκοπία. Ποιους θέλετε να τρομοκρατήσετε; Τους 1,5 εκ ανέργους, τους εργαζόμενους που παίρνουν 300 ευρώ, τους μισούς άνεργους νέους; Μέσα στη κρίση αυτή το μεγάλο κεφάλαιο εξακολουθεί να θησαυρίζει. Είναι πρόκληση. Αποδεικνύει πόσο πλασματική είναι αυτή η αστική δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Τελικά, οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ψήφισαν «ναι» για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσεάς Βουδούρης αποχώρησε από τη Επιτροπή και ζήτησε να καταγραφεί η κίνησή του αυτή στα πρακτικά.

Πάντως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπέζας αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

«Η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει πολύ αυστηρά» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εγκαινιάσατε νέο τρόπο διαδικασίας της ψηφοφορίας δια την εις άτοπον απαγωγή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Η ΔΗΜΑΡ αποδέκτης της παρέμβασης Γ. Βρούτση

Επί του περιερχόμενου του πολυνομοσχεδίου, αργότερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απευθύνθηκε ουσιαστικά στη ΔΗΜΑΡ, που, λόγω της διαφωνίας της με το κομμάτι των εργασιακών, έχει αποφασίσει να ψηφίσει «παρών» στο πολυνομοσχέδιο.

Όποιος δει ψύχραιμα το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για να σταθεί στα εργασιακά και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα μιλάμε την επόμενη ημέρα για εργασιακά θέματα διότι δεν θα υπάρχει δουλειά, ενώ πρόσθεσε ότι οι διατάξεις που περιελήφθησαν είναι «ουρά» από το προηγούμενο Μνημόνιο. Ταυτόχρονα έσπευσε να υποστηρίξει ότι με την επιμονή της κυβέρνησης απετράπησαν αλλαγές όπως το ζήτημα της κατοχύρωσης των τριετιών και της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, διαβεβαίωσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η παραμονή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μέχρι το 2016 και ότι στην ουσία θα αποτελέσει δίχτυ ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Για την ίδια περίοδο είπε πως είναι βέβαιο ότι δεν θα θιγεί το 40ωρο.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ο υπουργός είπε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, μπορεί να συμφωνούν σε επιπλέον αυξήσεις.

Από πλευράς εισηγητών των κομμάτων, ο εισηγητής της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης, αν και σημείωσε πως κανείς βουλευτής του κόμματος δεν θα ψηφίσει με χαρά τα δημοσιονομικά μέτρα, τόνισε πως «εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει αλλά αυτό που πρέπει».

«Μας εξευτελίζετε και μόνο που μας ζητάτε μέσα σε λίγες ώρες να διαβάσουμε και να συζητήσουμε 800 σελίδες νομοσχεδίου», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της φιλελευθεροποίησης του προϊόντος των αγορών και της εργασίας. Παράλληλα προέβλεψε ότι οι «απορρυθμίσεις» θα οδηγήσουν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση και κρίση. «Είσαστε εναντίον του κόσμου της εργασίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και συνεχίζετε μια οικονομική πολιτική που θα κατεδαφίσει το κοινωνικό κράτος και θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση σε 3 ή 6 ή 7 μήνες», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως κανένας πολίτες δεν είναι ευτυχής να ψηφίσει τέτοια μέτρα, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να δεχθεί να τροποποιήσει διατάξεις στην κατεύθυνση του να προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, να μην θιγούν οι συντάξεις των ατόμων με καθολική αναπηρία, να ισχύσουν τα μέτρα για το ΕΚΑΣ μόνο για τους νέους συνταξιούχους, και να μην κοπεί το δώρο για τον ΟΓΑ.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει ειδική πρόνοια για τις μειώσεις μισθών σε ορισμένες ΔΕΚΟ που εκ των πραγμάτων απασχολούν προσωπικό με μειωμένα προσόντα, όπως στην περίπτωση της ΕΘΕΛ που οι οδηγοί έχουν τη βασική εκπαίδευση και που «θα τους αφανίσουμε αν και είναι επτά ώρες στο τιμόνι».

Ο κ. Μανιάτης κάλεσε επίσης τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές, που έχει περιλάβει στο νομοσχέδιο ή να το αναδιατυπώσει ώστε να πειστούν οι βουλευτές. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις μειώσεις των συντάξεων, είπε ότι δεν πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, κύριες και επικουρικές και εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μεγαλύτερη προοδευτικότητα στις περικοπές των συντάξεων.

Την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση τον λαό διατύπωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος. «Τα μέτρα μας καταδικάζουν σε μεγαλύτερη ανεργία και δεν θα είναι τα τελευταία. Ό,τι συνέβη τα προηγούμενα τρία χρόνια θα συμβεί και τώρα», είπε ο κ. Μαρκόπουλος και προέβλεψε ότι δεν θα βγαίνουν τα νούμερα του νέου προϋπολογισμού αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα πριν το τέλος του 2013.

«Αντί στην περίοδο της κρίσης να προστατευθεί ο εργαζόμενος, εσείς παίρνετε ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό», σχολίασε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος εκτιμώντας ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί και ότι το χρέος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν τελειώσουν τα μέτρα.

«Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε να μην αποδυναμωθούν άλλο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είχαμε καταστήσει σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει τα εργασιακά», δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη για τη ψήφο «παρών» που θα δώσει το κόμμα της. Επέμεινε ότι «η εξαίρεση από το νομοσχέδιο των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση αλλά θα έδειχνε ότι η ελληνική πολιτεία απαιτεί αφού παίρνει σκληρές αποφάσεις να μην αποσαθρωθούν άλλο τα εργασιακά δικαιώματα».

Παράλληλα, υποστηρίξε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την κυβέρνηση να δει τη μεταβατικότητα της ρύθμισης για τα όρια συνταξιοδότησης ή για διατάξεις όπως αυτές για τις περικοπές σε αναπήρους.

Το νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Χτυπάτε με τσεκούρι τις συντάξεις, τα δώρα, τους μισθούς. Τσακίζετε τους αγρότες, μειώνετε τις συντάξεις του ΟΓΑ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας ότι με τις «διευκολύνσεις που παρέχονται για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση συμπαρασύρει τους μισθούς στην κατακρήμνιση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ