Πολιτιστικά
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 18:14

Έκθεση - αφιέρωμα στον πρωτοπόρο ζωγράφο Γκούσταφ Κλιμτ

Η ζωή και το έργο του διάσημου Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ (1862 - 1918) παρουσιάζονται στην έκθεση «Gustav Klimt - Wegbereiter der Moderne» (Γκούσταφ Κλιμτ - Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού), που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», από σήμερα έως τις 11 Νοεμβρίου.

Η ζωή και το έργο του διάσημου Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ (1862 - 1918) παρουσιάζονται στην έκθεση «Gustav Klimt - Wegbereiter der Moderne» (Γκούσταφ Κλιμτ - Ένας πρωτοπόρος του Μοντερνισμού), που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», από σήμερα έως τις 11 Νοεμβρίου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, το 2012 είναι το έτος Κλιμτ. Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί επίσημα από την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Melitta Schubert, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζει αναλυτικά σε 15 charts όλη την πορεία του και, στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Κέντρο της δημιουργίας του Γκούσταφ Κλιμτ υπήρξε η Βιέννη, όπου εκτίθενται τα περισσότερα έργα του και, φέτος, πραγματοποιούνται πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό αυτής της επετείου.

Καινοτόμος και προκλητικός για την εποχή του

Ο Γκούσταφ Κλιμτ ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης (Sezession) της Βιέννης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρτ Νουβό, είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους, που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.

Το ύφος του υπήρξε ξεχωριστό και καινοτόμο, συνδυάζοντας στοιχεία του συμβολισμού και της Αρτ Νουβό με παράλληλες επιρροές από την αρχαία ελληνική, μυκηναϊκή και αιγυπτιακή αγγειογραφία, ενώ, συχνά, θεωρήθηκε προκλητικό για την εποχή του και υπέστη σκληρή κριτική ή αποδοκιμασία.

O ερωτισμός που κυριαρχεί στα έργα του προκάλεσε αρκετές φορές αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση των πινάκων που φιλοτέχνησε για το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εμφανής είναι η επιμονή του στην απεικόνιση γυναικών, με τον άνδρα να απουσιάζει στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Το ερωτικό στοιχείο είναι απροκάλυπτο και σε αρκετά από τα σχέδιά του, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως φόρο τιμής «στην αγαθή αλλά και λάγνα φυλή των υπερευαίσθητων».

Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι τα «Der Kuss», «Judith», «Adam und Eva», «Frau in Weiß», «Nuda Veritas», «Tod und Leben», «Attersee», η ζωφόρος του Μπετόβεν στο κτίριο Sezession, στη Βιέννη και - ως συνολικό έργο τέχνης, στο οποίο συμμετείχε- η μεγάλη τοιχογραφία της έπαυλης Palais Stoclet, στις Βρυξέλλες.

Τον Ιανουάριο του 1918, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο τον κατέστησε παράλυτο από τη δεξιά πλευρά του σώματός του. Πέθανε έναν μήνα αργότερα από αποπληξία, αφήνοντας πολλά έργα ημιτελή.

Πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο (στάση μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 210 3452150, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00.