Αντισυνταγματικές έκρινε η Διοικητική Ολομέλεια του Αρειου Πάγου τις νέες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών. ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση κόλαφος για την κυβέρνηση. Ενστάσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Δεχόμενη την εισήγηση του αρεοπαγίτη Βασίλη Λυκούδη, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έκρινε ομόφωνα (44 δικαστές) αντισυνταγματικές τις νέες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.
Το αίτημα για άμεση σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, το οποίο υπέβαλαν πολλοί αρεοπαγίτες, έγινε αμέσως αποδεκτό από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου.
Με την απόφαση δίδεται πλέον η δυνατότητα στους δικαστές (αλλά και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών) να προσφύγουν στο Μισθοδικείο κατά των περικοπών.
Ενστάσεις και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
Ενστάσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου διατύπωσε και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, μεταξύ των οποίων για την περικοπή των επιδομάτων των πολυτέκνων, του εφάπαξ και τις ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, στην αναφορά σχετικά με το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, που αντικαθιστά τα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, επισημαίνεται ότι δεν είναι συνταγματικώς ανεκτές ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδας, αφού έτσι αναιρείται ως προς αυτές η αδιαστίκτως υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ειδική κρατική φροντίδα.
Ειδικότερα, σημειώνεται πως η θέσπιση τέτοιου είδους εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολύτεκνων οικογενειών, δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή, δεδομένου και του ότι ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδύνατων ή αναξιοπαθούντων προσώπων.
Με βάση τα ανωτέρω, το Επιστημονικό Συμβούλιο καταλήγει ότι η θέσπιση ανώτατου ορίου ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των παροχών αυτών αντίκειται στη συνταγματική διάταξη (άρθρο 21 παράγραφος 2).
Όσον αφορά τις μειώσεις στα εφάπαξ, σημειώνεται πως απαιτούνται αναλογιστικές μελέτες, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσει ο νομοθέτης πριν προχωρήσει.
Ενστάσεις διατυπώνονται και για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους υπαλλήλους της Βουλής, εφόσον, κατά το Σύνταγμα, το προσωπικό της Βουλής διέπεται από τον Κανονισμό της και τα ζητήματα αυτά μόνο ο Κανονισμός της Βουλής μπορεί να ρυθμίσει.
Στην έκθεσή του, τέλος, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει την απουσία μεταβατικής ρύθμισης στα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Όπως αναφέρει, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι από 1.1.2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά δύο έτη, δίχως να προβλέπεται κλιμάκωση της αύξησης με μεταβατική ρύθμιση. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι με τους ν. 3863/2010 και 3865/2010 διασφαλίστηκε η νόμιμη προσδοκία όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις για απόληψη συντάξεων βάσει προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων, ιδίως δια μεταβατικών διατάξεων.
«Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη για τη σταδιακή μετάβαση στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς, από πλευράς ορίων ηλικίας και συντάξιμου χρόνου, ανταποκρίνεται στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου», τονίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ΣτΕ έχει κρίνει ότι ο κοινός νομοθέτης δεν εμποδίζεται να μεταβάλλει για το μέλλον το σύστημα συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων και δεν θεσπίζεται υποχρέωσή του να προβλέψει μεταβατικές διατάξεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για την κυβέρνηση
Κόλαφο για την κυβερνητική πλειοψηφία χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία, όπως επεσήμανε, ήρθε «πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής που απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας» επί του πολυνομοσχεδίου.
Μετά από παρεμφερείς αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταδεικνύεται ότι σωρεία διατάξεων του νομοσχεδίου για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παραβιάζουν το Σύνταγμα.