Κόσμος
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 15:40

Το αρχηγείο της Χαμάς στην Δαμασκό σφράγισε ο Ασαντ

Το εγκαταλελειμμένο κτίριο του αρχηγείου της Χαμάς στη Δαμασκό σφράγισε η Συρία.

Το εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Δαμασκό στο οποίο στεγαζόταν το αρχηγείο της Χαμάς και ο ηγέτης της Καλέντ Μεσάαλ σφράγισαν οι συριακές αρχές, μετά από έφοδό τους.

Το αρχηγείο της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης είχε εγκαταλειφθεί ήδη από τα τέλη του 2011, όταν η Χαμάς άρχισε να παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά του καθεστώτος Ασαντ και υπέρ των σύρων ανταρτών.

Το γραφείο του Μεσάαλ, το οποίο χρησίμευε και ως κατοικία του, παρέμενε μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιήθηκε η έφοδος, ιδιοκτησία της Χαμάς και φυλασσόταν από μέλη της οργάνωσης. Ο ισλαμιστής ηγέτης έκανε λόγο για «παράνομη κατάσχεση».

Την Τρίτη, οι συριακές αρχές προχώρησαν επίσης στο κλείσιμο του γραφείου του βετεράνου αξιωματούχου της Χαμάς Εμάντ Αλ Αλαμί. Ο Αλαμί βρίσκεται στη Γάζα, ενώ η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Μεσάαλ παραμένει άγνωστη.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν επισήμως την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να αποδεχθεί τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Παλαιστίνης.

Η Χαμάς είχε εξοργίσει τον σύρο πρόεδρο Ασαντ, όταν αρνήθηκε, στα μέσα του 2011, να τον στηρίξει με μαζικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Δαμασκό.

Πηγή: Reuters