«Θύελλα» σημειώθηκε στη Βουλή, μετά από ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ότι προχωρά σε νομοτεχνική ρύθμιση που εντάσσει τους υπαλλήλους της Βουλής στα γενικότερα μισθολόγια του Δημοσίου. Υπό τις έντονες αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων η τροποποίηση αποσύρθηκε από το Γ. Στουρνάρα, που όμως έβαλε κατά των δύο κομμάτων και τόνισε πως θα επανέλθει.
«Θύελλα» σημειώθηκε στη Βουλή, μετά από ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών ότι προχωρά σε νομοτεχνική ρύθμιση που εντάσσει τους υπαλλήλους της Βουλής στα γενικότερα μισθολόγια του Δημοσίου.
Μετά από εντονότατες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως αποσύρει τη ρύθμιση, βάλλοντας όμως κατά των δύο κόμματων, και τονίζοντας πως θα επανέλθει.
Το θέμα ξεκίνησε όταν ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση, χωρίς να διευκρινίσει σε τι ακριβώς αναφέρεται η τροποποίηση. Έντονα αντέδρασαν τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που ζήτησαν να ενημερωθούν ενώ διαμαρτυρήθηκαν διότι δεν είχαν λάβει φωτοτυπία της νομοτεχνικής ρύθμισης.
Η ένταση συνεχίστηκε και μετά τις διευκρινίσεις του κ. Στουρνάρα αλλά και αφότου έλαβαν τη φωτοτυπία, διότι όπως ανέφεραν η φωτοτυπία δεν είχε την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.
Στο ζήτημα επέμεινε κατά την ομιλία του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η ρύθμιση δεν είχε καν την υπογραφή του κ. Στουρνάρα, ενώ εξακολουθεί, όπως είπε, να μην έχει την υπογραφή του προέδρου της Βουλής. Τόνισε ακόμη πως πρόκειται για απόπειρα κατάργησης του αυτοδιοίκητου της Βουλής.
Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να καταργείται το αυτοδιοίκητο της Βουλής και στήριξε τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου. «Δεν είναι δυνατόν να μετατρέψετε τους υπαλλήλους της Βουλής σε κυβερνητικούς υπαλλήλους» είπε, μεταξύ άλλων.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τροποποίηση και το ΚΚΕ, που επίσης τάχθηκε στο πλευρό των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, οι οποίοι μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ από τις 7 το απόγευμα και μέχρι το τέλος της αποψινής συνεδρίασης της Ολομέλειας ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας του Γ. Στουρνάρα.
Όπως σημείωνε ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Βουλής σε ανακοίνωσή του θα συμμετάσχει στην απεργία «σε περίπτωση που επιχειρηθεί καταστρατήγηση άρθρων του Συντάγματος, διότι διαφαίνεται προσπάθεια κατάλυσης επί της ουσίας της συνταγματικής επιταγής για διάκριση των εξουσιών, με κατάργηση της αυτοτέλειας της Βουλής και παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, με κενού περιεχομένου ρυθμίσεις, για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο».
Επιπλέον τονίζεται ότι οι υπάλληλοι της Βουλής είναι ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο από τον Οκτώβριο του 2011 και επιτίθενται στον υπουργό Οικονομικών πως «κάνει ότι δεν γνωρίζει τις μεγάλες μειώσεις» που προέκυψαν με την ψήφιση και του νέου μειωμένου προϋπολογισμού της Βουλής.
«Δεν δεχόμαστε η εκτελεστική εξουσία να υποκαταστήσει και να καταργήσει τη νομοθετική, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπαλλήλων της Βουλής.
Λίγο αργότερα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ανακοίνωσαν ότι υποβάλλουν αίτημα αντισυνταγματικότητας για την νομοτεχνική ρύθμιση Στουρνάρα.
Τελικά, ο κ. Στουρνάρας απέσυρε την τροποποίηση, τονίζοντας πως αυτή η τροποποίηση ήταν αποκλειστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν έχει καμία σχέση με την τρόικα. Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατηγορώντας τους πως «αγκάλιασαν μια προνομιούχο ομάδα και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων της Βουλής να κηρύξουν στάση εργασίας», αναφορές που προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.
Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε να παραιτηθεί ο κ. Στουρνάρας «διότι προκαλεί την Βουλή και τον ελληνικό λαό», ενώ έκανε λόγο για αντιδημοκρατικό έκτρωμα, ίδιο με τη ρύθμιση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το ταμείο των δημοσιογράφων.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι με τη διάταξη αυτή επιχείρησε να καταλύσει το άρθρο 65 του Συντάγματος και του αυτοδιοίκητου της Βουλής και διευκρίνισε ότι δεν έκανε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το μισθολογικό των υπαλλήλων, παρά ζητάει ακόμη και απολύσεις συγγενών και διορισμένων από τους προέδρους της Βουλής, όπως ανέφερε. Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για πραξικοπηματικές ενέργειες του κ. Στουρνάρα και ζήτησε να παραιτηθεί από υπουργός «ο διορισμένος από την Goldman Sachs».
Σε παρέμβασή της η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αφού είπε πως θα τοποθετηθεί το κόμμα της όταν επανέλθει η ρύθμιση διερωτήθηκε γιατί έφερε αυτή τη στιγμή το θέμα ο κ. Στουρνάρας. «Παιχνίδι κάνετε κι εσείς, παιχνίδι και η αντιπολίτευση» ανέφερε η κ. Παπαρήγα. «Και το αξιοποιεί η Χρυσή Αυγή, αυτό το ναζιστικό μόρφωμα» πρόσθεσε.
Σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Λαφαζάνη και του κ. Καμμένου εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ζήτησε από τα δύο κόμματα να απαντήσουν αν θέλουν οι υπάλληλοι της Βουλής να εξισωθούν με τους υπόλοιπους.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Χρ. Παππάς επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών γιατί απέσυρε την διάταξη φοβούμενος όπως είπε δύο - τρεις υπαλλήλους της Βουλής. «Τι θα πείτε τώρα στον υπόλοιπο λαό που διαδηλώνει απ' έξω; Κάνατε Κολοσσαίο, χάβρα τη Βουλή. Απολαύσαμε την Αριστερά να χειροκροτεί τη δεξιά γιατί δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτή».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ