Πολιτική
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 00:07

Γ. Βρούτσης: Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις ίδιες εμμονές

Να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο κάλεσε τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης σημειώνοντας πως σε μια κατεστραμμένη οικονομία αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας δεν θα υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, ούτε καν εργασία.

Να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο κάλεσε τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης σημειώνοντας πως σε μια κατεστραμμένη οικονομία αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας δεν θα υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, ούτε καν εργασία.

Παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τις νέες θεσμικές ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για «ουρές» προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας, για ζητήματα δηλαδή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν τεθεί εμφατικά ήδη από το πρώτο μνημόνιο.

Όπως είπε ο υπουργός, η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις ίδιες αντιλήψεις, εμμονές και συστημικές δυσκαμψίες που οδήγησαν σε αυτή ενώ υπεραμύνθηκε των διατάξεων του εργασιακού ως τις βέλτιστες δυνατές ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Στην ομιλία του ο κ. Βρούτσης ανέφερε τα σημαντικότερα σημεία των νέων ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, τονίζοντας:

-Εξασφαλίσαμε ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.

-Διασώσαμε - για την ακρίβεια επαναφέραμε - τις ωριμάνσεις (τριετίες) για αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

-Προασπίσαμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρά την ύπαρξη του νέου μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού.

-Προσαρμόσαμε το επίπεδο αποζημιώσεων απόλυσης κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο εξασφαλίζοντας, όμως, ταυτόχρονα την προστασία όλων των σημερινών εργαζομένων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.

-Καταργήσαμε κάποιες διαδικασίες του ΣΕΠΕ που προσέθεταν γραφειοκρατικό βάρος στις επιχειρήσεις, αλλά διατηρήσαμε εκείνες που εξασφαλίζουν την ελεγκτική ικανότητα της επιθεώρησης εργασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-Αποφύγαμε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργασίας. Πρόκειται για σημαντικό κέρδος, καθώς δεν θα μπορεί κάποιος εργοδότης να τροποποιεί την οργάνωση του χρόνου εργασίας στην επιχείρηση με ατομική συμφωνία και το διευθυντικό δικαίωμα, αλλά μόνο με επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις - όπως δηλαδή προβλέπονταν ήδη από το 2011 - και πάντοτε στο πλαίσιο της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας τόνισε ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση κατέστησε στην τρόικα σαφές - και έγινε αποδεκτό - πως για ό,τι θα μιλάμε στη διαπραγμάτευση και για ό,τι θα συμφωνηθεί, θα έχει βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι κάποιες συγκεκριμένες χώρες, όπως ήταν η διατύπωση του προηγούμενου μνημονίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ