Πολιτική
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 10:10

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

«Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην εν εξελίξει διαδικασία μεταρρύθμισης.

«Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Κληθείσα να σχολιάσει την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά και τις διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε επαφή με τους ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους «για να υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες, δίνοντας τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη».

«Όλοι μαζί», πρόσθεσε, «έχουμε ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας στην οικονομία τους, για να κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις και για την επιστροφή της στην ανάπτυξη», και αυτό, σημείωσε, «είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη στο σύνολό της».

Πλέον, επεσήμανε, «έχουν σημαντικές αποφάσεις να λάβουν σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν μπροστά». «Προφανώς, αυτό είναι μια απόφαση του ελληνικού λαού», σε κάθε περίπτωση όμως, συμπλήρωσε, «εμείς υποστηρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία της μεταρρύθμισης, που είναι σε εξέλιξη».

Ερωτηθείσα εξάλλου, αν έχει αλλάξει κάτι μετά από τρία και πλέον χρόνια εφαρμογής της διαδικασίας, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία, μια σειρά από χώρες έχουν πολύ, πολύ δύσκολες επιλογές για τους πολίτες τους. Υπάρχουν επιλογές που έχουν οδηγήσει ήδη σε πολιτική αλλαγή. Απαιτούν συναίνεση όλου του πολιτικού φάσματος». Αυτή, πρόσθεσε, «είναι μια διαδικασία που συζητάμε με τους ευρωπαίους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο της G-7 και της G-8. Είναι κάτι που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

«Και πάλι, όμως, είναι μια πολύ σημαντική περίοδος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα», κατέληξε στην απάντησή της η κ. Νιούλαντ.