Την εκτίμηση ότι ίσως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο. Καθυστέρηση της απόφασης για την εκταμίευση «βλέπει» και ο γερμανικός Τύπος.
Την εκτίμηση ότι ίσως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο.
«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και εκτίμησε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, παρά την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
«Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις» για μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές και την Ελλάδα για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Όχι «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε.
Ο κ. Σόιμπλε χαιρέτισε πάντως την έγκριση από τους έλληνες βουλευτές του νέου προγράμματος για εξοικονόμηση 18,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.
Η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα «άντεξε αυτή τη νύχτα, παρά τις διαδηλώσεις και τη γενική απεργία», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «τίποτε δεν έχει χαθεί». «Τίποτε δεν έχει επίσης κερδιστεί, αλλά ο κυνισμός δεν μας οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας πως «οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη».
Καθυστέρηση της απόφασης για την εκταμίευση «βλέπει» εξάλλου και ο γερμανικός Τύπος, λίγες μόλις ημέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2250871 .
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα», αλλά ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση της βοήθειας.
«Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάμαι ωστόσο (...) ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.
«Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Ο' Κόνορ.
Τόνισε ακόμη πως χρειάζεται να υπάρξουν συμφωνίες όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Η δουλειά αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, είπε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αν και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από την ελληνική Βουλή, τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να βοηθήσει πολύ περισσότερο την Ελλάδα με τα δάνεια που έχει λάβει επειδή απαγορεύεται να χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις.
Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κεντρική τράπεζα για την Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι είπε: «Η ΕΚΤ, ως επί το πλείστον, έχει κάνει ό,τι μπορεί».
Ως γνωστόν, η ευρωζώνη αναζητά μια φόρμουλα για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, με τη Γερμανία και το ΔΝΤ να διαφωνούν για το αν θα πρέπει οι κυβερνήσεις και η ΕΚΤ να υποστούν «κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Η ΕΚΤ αρνείται να δεχθεί το «κούρεμα», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «χρηματοδότηση μέσω της νομισματικής πολιτικής», η οποία απαγορεύεται από το καταστατικό της.
Η κεντρική τράπεζα συμφώνησε νωρίτερα φέτος να αποποιηθεί, μέσω των κυβερνήσεων, τα όποια κέρδη προκύπτουν τα τελευταία τρία χρόνια από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει - ποσό που ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ. Παραμένει ωστόσο η πιθανότητα να αποποιηθεί και τα κέρδη που έχουν συσσωρευτεί πέραν αυτών της τελευταίας τριετίας, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησε και στο παρελθόν.
Το σύνολο αυτών των κερδών ανέρχεται στα 12-15 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να δοθούν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα έδιναν στις κυβερνήσεις τους. Αυτές μετά θα μπορούσαν να τα δώσουν στην Ελλάδα. «Εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κέρδη για την Ελλάδα» είπε ο κ. Ντράγκι.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, το ζήτημα του χρέους της χώρας όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά οι διεθνείς δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν ακόμη και για το μέγεθός του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει το 190% το 2013. Ο στόχος είναι να πέσει μέχρι το 2020 στο 120%, στο ανώτατο όριο όπου σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters τόνισαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχονται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθεί αλλά δεν συμφωνούν στους υπολογισμούς τους για το πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση.
«Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους» δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
'Αλλη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των μελών της τρόικας είπε ότι «υπήρχε διαφωνία για τα νούμερα» καθώς οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαφέρουν μεταξύ τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. «Όλοι συμφώνησαν ότι (το χρέος) θα είναι πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ αλλά διαφώνησαν στο πόσο παραπάνω» πρόσθεσε.
Ως μία λύση στο πρόβλημα το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), όμως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε παραδέχτηκε ότι η έγκριση του πακέτου από την ελληνική Βουλή αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να παραμείνει στο ευρώ και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειες του ελληνικού λαού.
«Η απόφαση της ελληνικής Βουλής για το πακέτο περικοπών που πρότεινε η κυβέρνηση αποτελεί σημαντική ομολογία υπέρ της αναγκαίας πολιτικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων», είπε ο Βεστερβέλε, συμπληρώνοντας πως «το μήνυμα αυτό ακούγεται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».
Και ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν δήλωσε πως η υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πρόσθεσε πως τώρα εξαρτάται από την τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεσή της, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. «Πιστεύω ότι με την Ελλάδα χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο. Πρέπει να τους δώσουμε περισσότερο χώρο να αναπνεύσουν. Αυτό είναι και θέμα αλληλεγγύης» κατέληξε.
Την ίδια ώρα η Commerzbank δεν περιμένει διάλυση της ευρωζώνης, αλλά εκτιμά πως δεν είναι σίγουρο εάν η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυτή.
«Δεν αναμένουμε χρεωκοπία ή διάλυση (της ευρωζώνης), ίσως της Ελλάδας» δήλωσε ο επικεφαλής του κλάδου risk της τράπεζας Στέφαν Σμίτμαν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης.
«Το ερώτημα είναι τώρα εάν οι χώρες θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν. Βλέπω τον κίνδυνο μιας επιπλέον απειλής, ίσως σε τρία ή τέσσερα χρόνια, εάν οι χώρες δεν επιλύσουν τα προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους» πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters