Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ιταλία διατύπωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Uil Λουίτζι Αντζελέτι. Υποστήριξε συγκεκριμένα πως το 2013 η χώρα θα αγγίξει τα τρία εκατομμύρια άνεργους. Επικρίσεις κατά Μόντι για το μείγμα περικοπών - φόρων.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ιταλία διατύπωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Uil Λουίτζι Αντζελέτι. Υποστήριξε συγκεκριμένα πως το 2013 η χώρα θα αγγίξει τα τρία εκατομμύρια άνεργους.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετεί χρονικά, στις προβλέψεις της τον αριθμό αυτό, ένα χρόνο αργότερα, στο 2014, αλλά εγώ είμαι πιο απαισιόδοξος» πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε την όλη κατάσταση «τραγική», διότι «μέσα σε δυο χρόνια πρόκειται να χαθεί ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας».
Επικρίνοντας την ιταλική κυβέρνηση, σημείωσε πως «η κυβέρνηση Μόντι έκανε ένα στρατηγικό λάθος: με το μείγμα περικοπών των συντάξεων και αύξησης των φόρων μας οδήγησε σε ύφεση».
Σύμφωνα με τον Ιταλό συνδικαλιστή «οι περικοπές θα έπρεπε να ήταν χειρουργικές και περιορισμένες, για να μπορέσει να ενισχυθεί η λειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης. Τώρα, το δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να μειωθεί. Από την στιγμή που δεν παράγουμε πλούτο, είναι σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Την ίδια ώρα, η εμπορική ένωση Confcommercio, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, ανέφερε ότι η κατανάλωση το Σεπτέμβριο παρουσίασε κάμψη 4,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011 και του 0,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο φέτος.
Οι Ιταλοί προσπάθησαν να περιορίσουν τις δαπάνες κυρίως στον τομέα των ιδιωτικών μετακινήσεων, των καυσίμων και των συγκοινωνιών -η κάμψη από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι τον ίδιο φετινό μήνα είναι 10,6%-, ενώ μειώθηκαν και οι δαπάνες τους για την αγορά τροφίμων (μείον 2,8%). Στα ίδια ποσοστά κυμάνθηκε η κάμψη σε ό,τι αφορά την κατανάλωση προϊόντων καπνού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ιταλοί γιατροί που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου προχωρούν σε σειρά κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RAI, μέχρι το τέλος του χρόνου εξαιτίας των περικοπών της κυβέρνησης Μόντι κινδυνεύουν να χαθούν 12.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων σχεδόν 4.000 στην περιφέρεια της Ρώμης.
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται επίσης οι περιφέρειες της Νάπολης και της Σικελίας από τη στιγμή που χωρίς την συμβολή των «έκτακτων, εποχικών γιατρών» δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους σε κύριας σημασίας τομείς, όπως και των «πρώτων βοηθειών».
Σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ρώμης στο «πρώτων βοηθειών», σε σύνολο 18 γιατρών, 10 εργάζονται με ετήσια συμβόλαια, που σε ενάμιση μήνα είναι πολύ πιθανό να λήξουν χωρίς ανανέωση. Σε τομείς καρδιολογίας, οι μη μόνιμοι γιατροί, ξεπερνούν το 90%.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Ρώμη, αιτία της συρρίκνωσης, εκτός από τις περικοπές της κεντρικής κυβέρνησης της Ρώμης στις χρηματοδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα σπατάλης και υπεξαιρέσεων των ιταλικών περιφερειών.
Η Σικελία, η Καμπανία (με πρωτεύουσα την Νάπολη), το Πεδεμόντιο με κύρια πόλη το Τορίνο, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ρώμης -το Λάτσιο- αναγκάζονται σε συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το έλλειμμά τους.
Για το 2013, η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας ενέκρινε επίσης μεγάλες περικοπές στις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων: η αναλογία θα μειωθεί από 4,7 σε 3,7 ανά 1.000 κατοίκους, δηλαδή συνολικά κατά 20.000 κλίνες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ