Περιβάλλον
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 17:18

Διεθνές Συμπόσιο και Σεμινάριο του 2Bparks για τον τουρισμό και το περιβάλλον

Με αντικείμενο τη διαχείριση του τουρισμού και την περιβαλλοντική αειφορία, διεξήχθη στις 22 Οκτωβρίου το Διεθνές Συμπόσιο του Ευρωπαϊκού Έργου 2Bparks και στις 23 και 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το διήμερο Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την περιβαλλοντική διαχείριση και τον εκπαιδευτικό τουρισμό.

Με αντικείμενο τη διαχείριση του τουρισμού και την περιβαλλοντική αειφορία, διεξήχθη στις 22 Οκτωβρίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Διεθνές Συμπόσιο του Ευρωπαϊκού Έργου 2Bparks με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών δικτύων, μη κερδοσκοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, κρατικούς οργανισμούς, ιδιωτικών φορέων και διεθνών οργανισμών από επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη συμβολή του ερευνητικού δικτύου MedPAN στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της Μεσογείου, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως αυτές εφαρμόζονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης - Σουφλίου, την πολιτική προστασίας δασικών περιοχών στην Κύπρο, την αποκατάσταση δασικών εκτάσεων στην Ισπανία, τη δημιουργία οδηγών περιβαλλοντικού τουρισμού στην περίπτωση της Σλοβενίας, την παρουσίαση της περιοχής μελέτης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μέσω του τουρισμού όπως αυτή υπαγορεύεται από τις οδηγίες της UNESCO καθώς και τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη νησιωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, στις 23 και 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διήμερο Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του έργου 2Bparks για την περιβαλλοντική διαχείριση και τον εκπαιδευτικό τουρισμό. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να προσελκύσει φοιτητές, στελέχη και ερευνητές που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη, διατήρηση και διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών.

Οι εισηγήσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας, υπό τη μορφή μαθημάτων, αφορούσαν μεταξύ άλλων στη μελέτη του περιβάλλοντος, τις φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας και τις περιβαλλοντικές συνέπειες αυτών, τις αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας και πώς αυτές αναγνωρίζονται στην ύπαιθρο, τη χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης στην περιβαλλοντική έρευνα, την αειφορική διαχείριση του τουρισμού στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, την καθιέρωση και λειτουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών καθώς και τις εφαρμογές γεωαρχαιολογικής, παλαιογεωγραφικής και γεωπεριβαλλοντικής ανοικοδόμησης στην αναγνώριση πιθανών γεωπάρκων.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εργασιών, η ομάδα των εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων επισκέφτηκε την περιοχή μελέτης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα.

Στις δραστηριότητες συμμετείχαν συνολικά 22 εκπαιδευτές και 41 εκπαιδευόμενοι από επτά μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Σλοβενία και Πορτογαλία).