Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συνεχίζεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2013.
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
«Θα ήταν κρίμα να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ιφιγένεια για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι άτακτοι της Ευρωζώνης», σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι είναι προφανές πλέον ότι η Ευρωζώνη αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα αρχιτεκτονικής του ευρώ και να προχωρά αργά μεν αλλά σταθερά, σε λύσεις ομοσπονδιακής μορφής τόσο στον οικονομικό όσο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σε αυτό το σημείο, υποστήριξε πως το 2013 θα είναι έτος καμπής για της επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας καθώς η κυβέρνηση στοχεύει μετά από πολλά χρόνια να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως εξήγησε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μας επιτρέπουν να μειώσουμε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στα 9,4 δισ. ευρώ, περίπου στο 5,5% του ΑΕΠ περίπου και το πρωτογενές αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αναμένεται να είναι η καλύτερη στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος, της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2013 προέρχεται από το σκέλος των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει μια σειρά από αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα, οι οποίες είναι τεράστιας σημασίας, όχι μόνο για το επόμενο έτος, αλλά και μακροπρόθεσμα.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας συμπληρώνοντας πως αυτό που λείπει είναι η ρευστότητα και οι επενδύσεις που αποτελούν βασικούς αναπτυξιακούς μοχλούς. Κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση των επενδυτών αποτελεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων και η αβεβαιότητα λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, είχαν φέρει το Πρόγραμμα εκτός πορείας.
Μιλώντας για τις αποτυχίες του παραγωγικού μας μοντέλου, πέρα από τις δημοσιονομικές αναφέρθηκε και σε μια σειρά από χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες πριν το ξέσπασμα της κρίσης, όπως οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί, τα κλειστά επαγγέλματα και η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε έμμεση αναφορά στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι τάζει τα πάντα ακόμα και στους πλέον βολεμένους και προνομιούχους και συνάμα με γελοίες κραυγές περί ειδικών δικαστηρίων και λυντσαρισμάτων διαστρεβλώνει την εικόνα και αποκρύπτει τους κινδύνους. «Δεν τους φοβόμαστε», κατέληξε.
Στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τις οποίες η εφαρμογή των προτάσεων της αντιπολίτευσης ισοδυναμεί με άτακτη χρεοκοπία, πείνα και δυστυχία, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σχολίασε: «Γιατί δεν μιλάτε για το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα κινήσει τα πράγματα προς τα μπρος; Δεν έχετε εθνικό πρόγραμμα, δεν διεκδικείτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Δεν διεκδικείτε απολύτως τίποτα. Δεν διασφαλίσατε ούτε καν τη δόση».
«Τουλάχιστον ικανοποιητική» και «καλύτερη από τις προβλέψεις» χαρακτήρισε την εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο δεκάμηνο του 2012 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το δεκάμηνο, που θα παρουσιασθούν αναλυτικά τη Δευτέρα, προκύπτει πως το πρωτογενές έλλειμα μειώθηκε κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα σε 1,2 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, τον Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ καθώς και πλεόνασμα στο ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ύψους 425 εκατ. ευρώ.
«Η εικόνα αυτή είναι ενθαρρυντική. Δεν δικαιολογεί όμως θριαμβολογίες. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Δημιουργούνται όμως βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του εθνικού στόχου: επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.
Επανέλαβε επίσης ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι οριακά, σημειώνοντας πως οι ανάγκες θα καλυφθούν από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα, την επόμενη εβδομάδα.
«Το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων ολοένα και επανέρχεται. Είναι αλήθεια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι οριακά διότι δεν έχουμε πάρει τη δεύτερη και την τρίτη δόση του προγράμματος», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Προσέθεσε, όμως, ότι ήδη οι πιεστικές και άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.
«Δύο φορές η πλειοψηφία σας εμπιστεύεται. Τρίτη φορά δεν θα υπάρξει αν δεν δούμε τα απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος δήλωσε εκ προοιμίου ότι ψηφίζει τον προϋπολογισμό.
Ακόμη είπε ότι πλέον πρέπει «να δούμε και αν η κατ’ ευφημισμό Ενωμένη Ευρώπη, η οποία στην ουσία είναι η Ευρώπη των τραπεζών, θα κατανοήσει επιτέλους ότι δεν μπορούμε άλλο να παίζουμε».
Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, δεν είναι μόνο τα 31,5 δισ. και τα άλλα 12 δισ. ευρώ που πρέπει να πάρουμε έως το τέλος του χρόνου αλλά και οι αποφάσεις που επείγουν για την επιμήκυνση και για το κούρεμα, κούρεμα που δεν πρέπει αυτή τη φορά να γίνει εδώ αλλά έξω.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη η κυβέρνηση να ζητήσει και να πάρει πίσω από τις τράπεζες τα 555 εκατ. ευρώ ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ολοκληρωθούν γρήγορα οι έλεγχοι στις διάφορες λίστες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΣΔΟΕ, θυμίζοντας ότι έχει ζητήσει να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τον ίδιο.
Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει ξεκάθαρα στοιχεία για την αμοιβή του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, για τον οποίο ανέφερε ότι έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων.
Τέλος, εγκάλεσε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι επί ώρες εκπροσωπείται από δύο μόνο εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, τον κ. Μαυραγάνη και τον κ. Λιβιεράτο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης απουσιάζουν από τα υπουργικά έδρανα.
Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης πρόβαλε ως κυρίαρχη υποχρέωση του πολιτικού συστήματος την αναμέτρηση και τις ρήξεις με τα τραγικά λάθη της τελευταίας τριακονταετίας που βύθισαν τη χώρα στη βαθιά κρίση.
«Τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν τραγικά λάθη, με αμείλικτες συνέπειες για τους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι άδεια ταμεία για τη διοίκηση και άδειες τσέπες για τους πολίτες και σε αυτή την πραγματικότητα τρία κόμματα αποφάσισαν να αναμετρηθούν με τις συνθήκες αυτές. Η αναμέτρηση όμως πρέπει να γίνει με ρήξεις, χωρίς ψέματα και χωρίς προσκόμματα», είπε ο υπουργός.
Ασκησε, δε, κριτική στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται πως στην Ευρωζώνη δεν μας κρατάνε από φιλανθρωπία, αλλά από ανάγκη. Και αυτή είναι μια θέση που υπονοεί ότι οι κρουνοί της χρηματοδότησης θα ανοίξουν για τη χώρα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ζαριά».
Για τον τομέα ευθύνης του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέφερε ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες προχώρησε ένα νέο σύγχρονο, ευέλικτο οργανόγραμμα, ενεργοποιήθηκαν θεσμικά όργανα με στόχο να γίνονται περισσότερα με λιγότερους πόρους. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενίσχυση του Λιμενικού με σκοπό την αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας αλλά και την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες για την ώθηση της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργούνται νέες υπηρεσίες μιας στάσης για τη νηολόγηση των πλοίων και λαμβάνονται μέτρα για την επιθετική αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, με τον επανασχεδιασμό της νησιωτικής πολιτικής και τη χάραξη θαλάσσιας στρατηγικής.
Για το θέμα της ναυτικής εργασίας, ο υπουργός είπε ότι απαιτείται διορατική ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και γι΄ αυτό η πολιτική ηγεσία κάλεσε σε διάλογο την ΠΝΟ. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί, επίσης, το ηλεκτρονικό νηολόγιο.
Τέλος την έντονη αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας που έκανε λόγο για «μόνιμους παραδοσιακούς αρνητές της χώρας», προκάλεσε μια αποστροφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη ότι «όσοι έχουν υπογράψει τα μνημόνια θα παρακαλάνε να περάσουν από Ειδικό Δικαστήριο, παρά να έχουν το τέλος του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη».
«Υπονομεύουν την κάθε προοπτική της χώρας γιατί δεν μπορούν να την προσφέρουν η ίδιοι. Ξέρουν ότι η ανεμελιά τους πετάει την Ελλάδα έξω από το διεθνές περιβάλλον», επεσήμανε ο κ. Μουσουρούλης.
Στις δηλώσεις του κ. Παναγούλη αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο να δεχθεί τις απρέπειες εκείνων που χρησιμοποιούν το βήμα της Βουλής για να εκστομίσουν απειλές κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και ύβρεις για όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2251539 .
«Αυτοί που έρχονται να απειλήσουν ότι οι υπουργοί θα οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν χρειάζεται να πω ότι συμφωνούν με τη Χρυσή Αυγή. Το σοβαρότερο όλων είναι ότι απειλούν νομιμοποιημένους λειτουργούς του κράτους με λιντσάρισμα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «ο κ. Ευστάθιος Παναγούλης είναι φορέας ενός ένδοξου ονόματος. Όμως από τις στάχτες των λόγων του δεν θα διατηρηθεί τίποτε για τους νέους αυτού του τόπου».
Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του, ο κ. Τζαβάρας είπε ότι οι δαπάνες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι περιοριστικές κατά 50 εκατ. ευρώ, όμως με κοινή προσπάθεια, τα στελέχη του υπουργείου θα προχωρήσουν. Οι προσπάθειες, συνέχισε, θα αφοσιωθούν στην εντατικοποίηση της απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ και ήδη το υπουργείο έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με έργα που αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το 2012 έχουν απορροφηθεί 112 εκατ. ευρώ και με το σχεδιασμό που υπάρχει το 2013 θα είναι δυνατό να απορροφηθούν περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο και θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του θεσμού της χορηγίας και επεσήμανε ότι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού με τη διακριτή του λειτουργία κατάφερε να απασχολεί 3.200 εργαζόμενους, πέραν του προσωπικού που υπηρετεί στις διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου.
Το ποσό των 500 εκ. ευρώ θα αποδεσμευτεί πολύ σύντομα για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού.
Όπως είπε, έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.000 από τα 7.700 σχέδια και έτσι θα διατεθούν τα χρήματα που παραμένουν «μπλοκαρισμένα» τα οποία θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ταυτόχρονα θα αιματοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες.
Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών αφού καταβλήθηκε το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης 160 εκατ. ευρώ, το 50% της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου (81 εκατ. ευρώ) και πιστώθηκαν με 1,1 δισ. ευρώ οι λογαριασμοί τους.
Ανάμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται, ανέφερε την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας (e-ΥπΑΑΤ) για τη δικτυακή πρόσβαση των πολιτών αλλά και των δικαιούχων της καταβολής των ενισχύσεων καθώς και την εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας. Για αυτό, όπως είπε, εκτός των άλλων, προωθούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης η απλοποίηση της διαδικασίας εξαγωγών, αρχικά για τη φέτα και το ροδάκινο, ώστε να μειωθεί το κόστος και να αποφευχθεί η σπατάλη χρόνου, κυρίως για τους μικρούς και μεσαίους εξαγωγείς.
Επίσης, υπογράμμισε ότι προωθείται εντός του 2013 ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία ύψους 120 εκατ. ευρώ ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις μεγάλες εισαγωγές ζωικών προϊόντων.
Καταλήγοντας, ο κ. Χαρακόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί φαντασιώσεις για επάνοδο στην εποχή των παροχών με δανεικά τις οποίες χαρακτήρισε «φενάκη» και συμπλήρωσε πως χρέος της κυβέρνησης είναι, παρά τη λυσσώδη αντίδραση των δυνάμεων του λαϊκισμού, να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Στη διάρκεια της δικής του ομιλίας, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Πολιτείας για τα σωματεία και τις εγκαταστάσεις. Ο κ. Ιωαννίδης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο νέο θεσμικό πλαίσιο στον αθλητισμό με το οποίο, μεταξύ άλλων, διευρύνονται τα κίνητρα και τα προνόμια αθλητών και ομάδων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δίδονται τα εχέγγυα για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση του Αθλητισμού.
Προανήγγειλε ακόμη την κατάρτιση προεδρικών διαταγμάτων για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, και την κατοχύρωση της φλόγας της αρχαίας Ολυμπίας, ως ιερό σύμβολο και την υλοποίηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση των πνιγμών, τη δημιουργία φορέα ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού κ.α.
«Η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ για είσοδο και νοσηλεία σε νοσοκομεία», δήλωσε αργά χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε «μέγα ψεύδος» τη φημολογία αυτή των ημερών εξηγώντας πως «η διάταξη αυτή, όπως αναφέρεται ρητά και στο πολυνομοσχέδιο, αφορά το έτος 2014 και θα εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση κατά την οποία μέχρι το τέλος του 2013 δεν θα έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι του Προγράμματος Υγείας και πάντως μόνο με υπουργική απόφαση.
Εμφανίστηκε, ωστόσο, βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής διάταξης και δεν θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, καθώς θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2014.
Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι κύριος άξονας της πολιτικής του υπουργείου Υγείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία του, λόγος για τον οποίο πριν καν δοθεί η δόση δόθηκαν ήδη 90 εκ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι δράσεις του ΕΟΠΥΥ θα επικεντρωθούν τόσο στην εξυγίανση της οικονομικής λειτουργίας και των ελεγκτικών μηχανισμών του Οργανισμού όσο και στην ανάπτυξη επιθετικής πολιτικής διαπραγμάτευσης τιμών και εξασφάλισης εκπτώσεων από προμηθευτές και συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Τόνισε, επίσης, ότι η κορωνίδα της πολιτικής του υπουργείου Υγείας δεν είναι η περιστολή της δαπάνης είναι η αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα επιτευχθεί με την αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου σε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς επικεντρώθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την στήριξη του ΕΟΠΥΥ, διαβεβαιώνοντας πως «ο Οργανισμός αυτός θα σταθεί στα πόδια του, θα είναι βιώσιμος το 2014, γιατί πήραμε μέτρα πολύ νωρίς».
Την ανάγκη εθνικής ενότητας και συνοχής στο πλαίσιο αυτό του «ακήρυκτου οικονομικού πολέμου όπου έχει εμπλακεί η χώρα» προέταξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, καλώντας τη Βουλή να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2013.
«Η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε έναν ακήρυκτο οικονομικό πόλεμο, τον οποίον πρέπει να κερδίσουμε. Ο λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες. Το πακέτο μέτρων αποτελεί ιστορικό σταθμό και βάζει την Ευρώπη προ των ευθυνών της. Ο ελληνικός λαός δεν επαιτεί, είναι κυρίαρχος και αξιοπρεπής. Ζητάμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδά της και να ξαναβρεί το δρόμο προς την πολιτική και οικονομική ενοποίηση» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, σημείωσε πως από το 2009 μέχρι σήμερα υπήρξαν «γενναίες περικοπές, που δεν έθιξαν όμως το αξιόμαχο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την υψηλή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».
Για το έτος 2013 προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού κατά 415 εκ. ευρώ, με τις μισθολογικές μειώσεις να μην υπερβαίνουν μεσοσταθμικά το 7%. «Αξίζει δημόσιος έπαινος στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί έχουν αποσυνδέσει το όποιο δίκαιο παράπονο και διαμαρτυρία - καθώς είναι κομμάτι του λαού - από την ανάγκη επιτέλεσης του καθήκοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος και τη συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα του Αλέξη Τσίπρα, επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορώντας την για υπονόμευση της προσπάθειας που καταβάλει η χώρα για να βγει από την κρίση.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης έκανε λόγο για δύο θεωρίες που αναπτύσσονται. Η μία θεωρία λέει ότι μέσα από την ευρωπαϊκή διαδρομή θα δώσουμε απαντήσεις και θα ξεπεράσουμε την κρίση και η άλλη θεωρία υποστηρίζει την μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των συμφωνιών.
«Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ αλλά αν θα επιβιώσει η Ελλάδα σε καθεστώς ελπίδας, ευημερίας και ανάπτυξης. Οποιοσδήποτε υποστηρίζει ότι ο αγώνας της χώρας πρέπει να δοθεί έξω από την Ευρωζώνη την οδηγεί σε αφρικάνικη λογική και πορεία», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης και συμπλήρωσε: «Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνης δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν, ότι πρέπει να ακυρώσουμε τα μνημόνια. Από την άλλη ζητάει τις δόσεις. Τα λεφτά όμως έρχονται μέσα από τα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας έφερε το παράδειγμα της Αργεντινής για να την μιμηθούμε, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι σοβαρά πράγματα να λέγονται αυτά από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Μιλώντας στη Βουλή ο Κώστας Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τον προϋπολογισμό ενώ έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι δεν χαρίζει σε κανένα το ΠΑΣΟΚ.
«Ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά ένας νόμος του κράτους. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Η καταψήφιση του σημαίνει εκλογές οι οποίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Αντίθετα θα οδηγούσε σε περιπέτειες τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας έτσι τη στάση που θα κρατήσει κατά την κρίσιμη ψηφοφορία του.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο μόνος ιστορικός ιδεολογικός χώρος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, πρέπει να βρει ένα σταθερό βηματισμό και να σταθεί όρθιο. «Υπηρέτησα το κίνημα χωρίς προσωπικές επιδιώξεις. ΠΑΣΟΚ ήμουν ΠΑΣΟΚ είμαι και αυτό δεν το χαρίζω σε κανένα. Μπήκα στη πολιτική με το ΠΑΣΟΚ, θα φύγω με το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θα φύγω από το ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.
Ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση κρατικός προϋπολογισμός του 2013 είναι ο πιο καταστροφικός, άδικος και ψεύτικος, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη. Αποτελεί το τέλειο δολοφονικό όπλο μαζικής εξόντωσης του λαού, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, η συνολική απώλεια του ΑΕΠ θα είναι 25% σε έξι χρόνια (2008-2013) λες και η χώρα μας βγήκε από συντριπτική ήττα σε πόλεμο ή από μεγάλη εθνική καταστροφή ενώ χαρακτήρισε τους στόχους του προϋπολογισμού παντελώς ανέφικτους.
Η Ελλάδα, συνέχισε, μετατρέπεται σε «μπανανία» των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι οι μόνες που βλέπουν τη φορολογική τους επιβάρυνση συνεχώς να μειώνεται ενώ την ίδια ώρα κλιμακώνεται με πρωτοφανή αγριότητα η βαθιά ταξική και άδικη φοροεπιδρομή σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, έκανε λόγο για λεηλασία του δημόσιου πλούτου με ανεπανόρθωτες και ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες λόγω εκχώρησης σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα δημόσιων κοινωνικών αγαθών αλλά και για τη χώρα, αφού θα στερηθεί από κρίσιμα και χρήσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότησή της.
Τέλος ανέφερε οτι στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2013, το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το «πετσόκομμα» της κρατικής επιχορήγησης προς την κοινωνική ασφάλιση, τις πολιτικές απασχόλησης, τον ΟΑΕΔ και τις κοινωνικές πολιτικές.
Για ξύλινο λόγο κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση για τον προυπολογισμό.
Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ, τόνισε ότι συγκυβερνά με κακούς «συνέταιρους» «Από πότε αποφασίσατε να συγκυβερνήσετε με το ΠΑΣΟΚ για να αθωώσετε τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Πως ελπίζετε ότι οι πολίτες θα σας εμπιστευθούν;», αναρωτήθηκε.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοίδη τόνισε τα εξής: «Κύριε Χρυσοχοίδη αναφερθήκατε στον ΟΠΑΠ. Οι συνάδελφοι σε αυτή την αίθουσα έδιναν τους 20 μισθούς; Τόσα χρόνια κυβερνούσατε αυτόν τον τόπο, τώρα το διαπιστώσατε; Τώρα έρχεστε και λέτε ότι πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις; Ο ιδρυτής του κόμματός σας δεν είχε πάει έξω από τον ΟΤΕ και απειλούσε και υποσχόταν ότι θα τον ξαναγοράσει; Ο προηγούμενος αρχηγός σας ο Γ. Παπανδρέου δεν ήταν αυτός που απειλούσε την ιδιωτικοποίηση της Cosco ότι θα την ξαναγοράσει το κράτος; Και δεν λέτε καν ότι «κάναμε λάθος παρασύραμε τον ελληνικό λαό στον απόλυτο κρατισμό. Εσείς μοιράζατε την τράπουλα του κρατισμού».
Ταυτόχρονα ο κ. Μαρκόπουλος άσκησε σκληρή κριτική και στην αντιπολιτευτική τακτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Προσέξτε κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φούσκωσαν τα φτερά σας, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορείτε και να πετάξετε. Πολύ φοβάμαι ότι εάν συνεχίσετε να παίρνετε στο εσωτερικό σας και να υιοθετείτε όλα αυτά τα στοιχεία που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάντια, θα υποστείτε αυτό που υπέστη ο Ίκαρος, που όταν πέταξε πολύ ψηλά έλιωσαν τα φτερά του και έπεσε στην θάλασσα», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν θα είναι τα τελευταία και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016 και άλλα τόσα όταν η κυβέρνηση θα πέσει έξω στις προβλέψεις για το 2012-14. Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα υφεσιακά μέτρα οδηγούν σε απαξίωση και τη δημόσια περιουσία.
Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση την δραστική ουσία όπως επιβάλει η τρόικα, είναι ένα καίριο χτύπημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, μετά τα βαρέα μέταλλα.
«Δεν σκέπτεστε τίποτε αναπτυξιακό. Έχετε υποστεί τη νόσο της δόσης. Ζείτε για τη δόση, αγωνιάτε για τη δόση. Το δίλλημα δεν είναι αν θα πάρετε τη δόση, αλλά τα μέτρα που παίρνετε και τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία», κατέληξε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι σήμερα κατατίθενται δύο αντικρουόμενες προτάσεις: «Με τη μία λύση λύνουμε το γρίφο μέσα από το ευρώ. Με την άλλη έξω από το ευρώ. Πρέπει όμως να δούμε με ποια λύση θα κερδίσουμε το στοίχημα. Αν η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα σταθεί όρθια στα πόδια της. Αν θα σταθεροποιηθεί το σκάφος. Αν θα συζητάμε για εθνικά κυρίαρχη αυτοδύναμη χώρα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη μιας συνολικής μεταρρύθμισης τους κράτους και των θεσμών και πρόσθεσε ότι το 2013 πρέπει να είναι η χρονιά που όλα θα αλλάξουν για να μπορέσουμε να βάλουμε την οικονομία σε ρότα. Σημείωσε πάντως ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να γίνει λάτρης της δόσης αλλά να ξεφύγει από την παγίδα που έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό που όπως και η συνολική πολιτική της κυβέρνησης στέλνει το λαό στη κόλαση και τα παραχωρεί όλα στο κεφάλαιο.
Ακόμα αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητες τους και κατανάλωναν περισσότερα από όσα παρήγαγαν τονίζοντας ότι στις χρυσές εποχές του, ο καπιταλισμός έδινε ένα κόκαλο με λίγο κρέας στο λαό και σήμερα του λένε να πεινάσει κυριολεκτικά. «Μπροστά στην κοινωνία υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή η βαρβαρότητα και κόλαση του καπιταλισμού ή η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Τρίτος δρόμος φιλολαϊκής διαχείρισης της κρίσης μέσα στο σύστημα δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.
Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς έκανε λόγο για τρομακτικές θυσίες και εξοντωτικά μέτρα που, όπως είπε, θα είναι η ταφόπλακα της Ελλάδος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ