Κοινωνία
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 15:16

«Όχι στην πολιτική των μνημονίων»

«Ηχηρό μήνυμα οργής και διαμαρτυρίας» στους ηγέτες της Ευρώπης θέλουν να στείλουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης την Τετάρτη. Τρίωρη στάση εργασίας από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και συλλαλητήριο στην Κλαυθμώνος. Βολές από το ΠΑΜΕ κατά «της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ» και της γγ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

«Ηχηρό μήνυμα οργής και διαμαρτυρίας» στους ηγέτες της Ευρώπης θέλουν να στείλουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης την Τετάρτη «ενάντια στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μετέχουν στην κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) και συλλαλητήριο στις 13:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι καταστροφικές και αδιέξοδες, δεν λύνουν, απεναντίας αυξάνουν τα προβλήματα στις κοινωνίες και τις οικονομίες, διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, εξαθλιώνουν τους λαούς.

Η Συνομοσπονδία τονίζει πως η κρίση δεν προκλήθηκε και δεν οφείλεται στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, «αλλά στην απληστία των τραπεζιτών των τζογαδόρων κερδοσκόπων και στην ανεξέλεγκτη κίνηση των κεφαλαίων».

Μετά από απόφαση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στην ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης θα συμμετάσχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη Γενική Απεργία ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία η GGIL διοργανώνει 4ωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις. Στη Γαλλία οι CGT, CFDT, FO έχουν προγραμματίσεις 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η DGB Γερμανίας θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Τετάρτης συλλαλητήριο στο Βερολίνο ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της γερμανικής συνομοσπονδίας.

Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Στην Αυστρία, η αυστριακή συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», τα οποία θα διανεμηθούν στους πολίτες ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους έλληνες, ισπανούς και ιταλούς εργαζόμενους.

Η Γενική Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) Μπερναντέτ Σεγκόλ σε δήλωσή της με αφορμή την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση τόνισε ότι «όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση». Τόνισε ακόμη ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

Η κ. Σεγκόλ στο μήνυμά της που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΣΕΣ επισημαίνει ότι «η τρόικα δεν μπορεί πλέον να συμπεριφέρεται αλαζονικά και βάναυσα» και επαναλαμβάνει και τη θέση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την «αντικατάσταση της πολιτικής των μνημονίων από πολιτική που θα ενισχύει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Ήδη η ΟΜΕ-ΟΤΕ ανακοίνωσε πως συμμετέχει στην τρίωρη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και καλεί επίσης σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Κλαυθμώνος.

ΑΔΕΔΥ: Καμία απόλυση στο Δημόσιο

Στη δική της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ εστιάζει στις εξελίξεις στο Δημόσιο, όπου διαβλέπει σχέδιο μαζικών απολύσεων, ενώ παράλληλα καλεί σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση.

Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει πως ότι θα αγωνιστεί για να μην γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στο Δημόσιο και στο πλαίσιο αυτό:

1. Καλεί την Ομοσπονδία και τους Συλλόγους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο να μην επιτραπεί η υλοποίηση της διαδικασίας σύνταξης των καταλόγων ένταξης σε διαθεσιμότητα και απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.

2. Αποφασίζει να προκηρύξει συντονισμένες, με τις κατά περίπτωση Ομοσπονδίες – μέλη της, απεργιακές κινητοποιήσεις σ’ όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και για το σύνολο του χρονικού διαστήματος, που απαιτείται -σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο- για τη συλλογή και αποστολή των εν λόγω στοιχείων. Στόχος είναι η συνδικαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων που θα αρνηθούν να καταρτίσουν και να αποστείλουν τους σχετικούς πίνακες.

Επιπλέον καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά αύριο Τρίτη στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας (12:00 έως τη λήξη του ωραρίου) και στη Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Βασ. Σοφίας 15) και ώρα 12:30, με κεντρικό μήνυμα: «Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Κανένας συνάδελφος να μην συνεργήσει σε απόλυση συναδέλφου».

Βολές από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ πάντως εξαπολύει βολές τόσο κατά «της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ» όσο και κατά της Γενικής Γραμματέως της ΣΕΣ. «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με αφορμή την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης που αποφάσισε το δεξί χέρι της κομισιόν και των πολυεθνικών της Ευρώπης, η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει τον άθλιο ρόλο της» αναφέρει και χαρακτηρίζει την κ. Σεγκόλ «τσιράκι των πολυεθνικών».

Το ΠΑΜΕ, μεταξύ αλλων, κατηγορεί «την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ» πως «επαναλαμβάνει ό,τι ψέμα και αθλιότητα χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές για να κρύψουν την αλήθεια για την καπιταλιστική κρίση που τραντάζει τις καπιταλιστικές οικονομίες από άκρη σε άκρη στον κόσμο, μαζί και στη χώρα μας. Φταίνε οι "φιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές", οι πολιτικές "λιτότητας που εφαρμόζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου", η "απληστία των τραπεζών, των τζογαδόρων" κλπ. Το μόνο που δεν φταίει κατ΄ αυτούς είναι ο καπιταλισμός και η κρίση του, που βασανίζει όχι μόνο το λαό μας, όχι μόνο τους εργαζόμενους της νότιας Ευρώπης, αλλά και της βόρειας και όλου του κόσμου».

Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ότι πριν την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού, να δώσουν τη μάχη παρεμπόδισης, ακύρωσης στην πράξη των αντιλαϊκών μέτρων».

Επαναλαμβάνει ακόμ τη θέση του για κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, μονομερή διαγραφή του χρέους, καθώς και για έξοδο «από τη Λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.», με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και λαϊκή εξουσία.