Την παράταση των κινητοποιήσεών της έως και τις 21 Νοεμβρίου αποφάσισε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Έντονη δυσαρέσκεια των δικαστικών ενώσεων «για την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση οικονομική τους εξαθλίωση, που οδηγεί στην θεσμική απαξίωσή τους».
Την παράταση των κινητοποιήσεών της έως και τις 21 Νοεμβρίου αποφάσισε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις αφορούν:
-Την παράταση της αυτεπάγγελτης αναβολής της συζήτησης όλων των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της Χώρας, μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012.
-Τη μη δημοσίευση, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δικαστικών αποφάσεων, πλην όλως εξαιρετικών περιπτώσεων.
-Την αποχή, κατά το ίδιο διάστημα, από οποιαδήποτε διοικητικής φύσεως εργασία ή έργο, μη συνδεόμενο με τα δικαιοδοτικά καθήκοντα.
Επιπλέον, η Ένωση αποφάσισε την επεξεργασία και κατάθεση, σε συνεργασία και με τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, ενδίκων βοηθημάτων στα αρμόδια Δικαστήρια, για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος των Δικαστικών Λειτουργών.
Παράλληλα, σε κοινή του ανακοίνωση οι Δικαστικές Ενώσεις εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια «για την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση οικονομική τους εξαθλίωση, που οδηγεί στην θεσμική απαξίωσή τους».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Με την ψήφιση του νόμου για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται να επιχειρεί εν επιγνώσει την πλήρη θεσμική απαξίωση του Δικαστικού Λειτουργήματος σε καιρό μάλιστα που η έγκυρη δικαστική κρίση θα έπρεπε κατ’ εξοχήν να διευκολύνεται ως έσχατη εγγύηση νηφαλιότητας, κοινωνικής ειρήνης και ανάπτυξης.
Η οικονομική εξαθλίωση που συνεπάγεται για τους Δικαστικούς Λειτουργούς η ριζική, μέσα σε δύο χρόνια, ανατροπή των βιοτικών τους συνθηκών, μεταξύ άλλων με εισοδηματικές μειώσεις οι οποίες, μετά και τις τελευταίες περικοπές υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των αποδοχών τους, εκ των πραγμάτων πλέον δεν μπορεί παρά να υποσκάπτει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις παραγωγής του δικαιοδοτικού έργου.
Το τί ακριβώς σημαίνει αυτό για την ίδια την κοινωνία, την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θεσμούς της δημοκρατίας, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πριν απ’ όλα σε εκείνους που κυβερνούν αυτό τον τόπο. Η ώρα αυτή της κρίσης στη χώρα μας, που, βέβαια, δεν είναι μόνον οικονομική, πρέπει να γίνει για όλους ώρα περισυλλογής αλλά και αναμέτρησης με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες Δικαστές, ως Λειτουργοί μιας εκ των τριών συντεταγμένων κρατικών εξουσιών, εκφράζουν τη βαθειά ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα σε επίπεδο θεσμών και την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση οικονομική τους εξαθλίωση, που οδηγεί στην θεσμική απαξίωσή τους.
Δηλώνουν δε προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προασπίσουν με κάθε μέσο την συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και ότι θα συνεχίσουν αγόγγυστα να επιτελούν τα καθήκοντά τους με όσα μέσα διαθέτουν, αναλώνοντας τις δυνάμεις τους για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την πάταξη της διαφθοράς και την κάθαρση της πολιτικής ζωής της Χώρας, με μοναδικό στόχο την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και την εμπέδωση του δοκιμαζόμενου Κράτους Δικαίου».