Κόσμος
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 08:35

Σκάνδαλο Πετρέους: Υπό καθεστώς έρευνας ο διοικητής της Ιsaf

Υπό καθεστώς έρευνας για το σκάνδαλο Πετρέους τέθηκε και ο ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν, Τζον Αλεν, για πιθανή ανάρμοστη επικοινωνία με τη Τζιλ Κέλεϊ, τη γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους.

Υπό καθεστώς έρευνας ο ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν, Τζον Αλεν, για πιθανή ανάρμοστη επικοινωνία με τη Τζιλ Κέλεϊ, τη γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το FBI εντόπισε 20.000 ως 30.000 σελίδες επικοινωνίας, κυρίως ηλεκτρονικά μηνύματα, κατά το διάστημα 2010 - 2012, ανάμεσα στον Αλεν και την Κέλεϊ.

Σε ερώτηση αν η επικοινωνία τους περιείχε απόρρητες πληροφορίες, ο αξιωματούχος δήλωσε πως «η έρευνα περιορίζεται στην ανάρμοστη επικοινωνία».

Σημειώνεται ότι η Κέλεϊ είχε καταγγείλει στο FBI τον περασμένο Μάιο ότι λάμβανε απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα από την Πόλα Μπρόντγουελ, με την οποία ο Πετρέους διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

Οι έρευνες οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου και στην παραίτηση του γενικού διευθυντή της CIA την περασμένη Παρασκευή.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε να καθυστερήσει ο διορισμός του στρατηγού Τζον Αλεν ως διοικητή της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης και των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο, όπως είπε, έχει τη σύμφωνη γνώμη του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αλεν, που αρνείται τις κατηγορίες, θα παραμείνει στη θέση του, ωστόσο ο Λίον Πανέτα προέτρεψε τη Γερουσία να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό το διάδοχό του, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Πανέτα: Ο Πετρέους έπραξε σωστά που παραιτήθηκε

Αναφορικά με το σκάνδαλο, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι ο Ντέιβιντ Πετρέους έπραξε απολύτως σωστά και παραιτήθηκε από τη θέση του ως διευθυντής της CIA, λόγω της εξωσυζυγικής σχέσης που διατηρούσε, καθώς όπως τόνισε, αυτή η θέση απαιτεί «προσωπική ακεραιότητα».

Ο Πανέτα που είχε ηγηθεί για δύο χρόνια της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ πριν γίνει υπουργός Αμυνας, ανέφερε ότι η παραίτηση του Πετρέους ήταν «ένας πολύ θλιβερός τρόπος για να τελειώσει μια λαμπρή σταδιοδρομία».

Έρευνα του FBI στο σπίτι της πρώην ερωμένης του Πετρέους

Εν τω μεταξύ, δεκάδες πράκτορες του FBI διεξήγαν έρευνα στο σπίτι της πρώην ερωμένης του Πετρέους.

Αστυνομικοί μετέφεραν κιβώτια και τράβηξαν φωτογραφίες του εσωτερικού του σπιτιού της Πόλα Μπρόντγουελ στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με το CBS.

Η Μπρόντγουελ, βιογράφος του Πετρέους, δεν έχει εμφανιστεί στο σπίτι της, από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Ο Στιβ Μπόιλαν, φίλος και πρώην εκπρόσωπος του Πετρέους, διευκρίνισε πως η σχέση του στρατηγού με την Μπρόντγουελ άρχισε δύο μήνες αφότου ανέλαβε την ηγεσία της CIA, τον Σεπτέμβριο του 2011 και έληξε πριν από τέσσερις μήνες.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters