Κόσμος
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 19:17

Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ασαντ και συριακής αντιπολίτευσης αναζητεί το Ιράν

Διάσκεψη με στόχο τον «συριακό εθνικό διάλογο» φιλοδοξεί να φιλοξενήσει το Ιράν, ωστόσο ακόμη δεν έχει διαφανεί πρόθεση συμμετοχής από πλευράς συριακής αντιπολίτευσης.

Συνάντηση με στόχο τον «συριακό εθνικό διάλογο» φιλοδοξεί να φιλοξενήσει το Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.

Σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, το μήνυμα της μονοήμερης διάσκεψης θα είναι «Όχι στη βία, Ναι στη δημοκρατία».

Πρόκειται για κίνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το Ιράν είναι ο μέχρι στιγμής στενότερος σύμμαχος του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από πλευράς Τεχεράνης γίνεται λόγος για συμμετοχή στη σύνοδο εκπροσώπων διάφορων εθνικών ομάδων και μειονοτήτων, πολιτικών κομμάτων και της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο νεότευκτος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ο οποίος δημιουργήθηκε την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρ με επικεφαλής τον μετριοπαθή σουνίτη κληρικό Μοάζ Αλ Χατίμπ, θα μετάσχει στην σύνοδο της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι η συριακή αντιπολίτευση μέχρι σήμερα απορρίπτει κάθε συζήτηση με τον Ασαντ, εκτός και αν αυτή αφορά τους όρους της αποχώρησής του από την εξουσία.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ