Κοινωνία
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 06:13

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των συνδικάτων

Πανεργατική στάση εργασίας έχουν κηρύξει για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου. Συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Κλειστός από τις 12.00 ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Ανάλογες κινητοποιήσεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Πανεργατική στάση εργασίας έχουν κηρύξει για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά των μνημονίων. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 13.00.

Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κλειστός θα είναι από τις 12 το μεσημέρι μόνο ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Στη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν δάσκαλοι, καθηγητές και δημοσιογράφοι.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, που όμως ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια του σιδηροδρομικού άξονα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη) θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Κινητοποιήσεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες

Συνολικά στις κινητοποιήσεις, θα συμμετάσχουν 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία.

Ειδκότερα, στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, υπαίθριων αγορών και σταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν 28 συλλήψεις, ενώ 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στο τέλος της ημέρας με δύο μεγάλες διαδηλώσεις, εκ των οποίων η μία διοργανώνεται από το κίνημα των αγανακτισμένων.

Ο διεθνής συντονισμός δείχνει ότι είναι «ιστορική στιγμή για το κίνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Fernando Toxo, επικεφαλής του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου, Comisiones Obreras.

Στην Ιταλία, τα συνδικάτα διοργανώνουν τετράωρη στάση εργασίας και διαδηλώσεις, ενώ στη Γαλλία έχουν προγραμματίσει 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Στη Γερμανία, η συνομοσπονδία των γερμανικών συνδικάτων (DGB) θα πραγματοποιήσει, το μεσημέρι, συλλαλητήριο στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της.

Προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης, απηύθυνε ο πρόεδρος της DGB, Μίχαελ Ζόμερ.

«Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών ... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών» δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο.

Στην Αυστρία, η συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

«Κοινό μανιφέστο» των νέων στη νότια Ευρώπη

Οι Νέοι Συνδικαλιστές της Νότιας Ευρώπης προχώρησαν, μετά από πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, στη δημοσίευση ενός κοινού μανιφέστου κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται και έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας μεταξύ των νέων.

Στη διακήρυξή τους, οι Νέοι Συνδικαλιστές ζητούν να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο το οποίο «διασφάλιζε στις μεταπολεμικές γενιές τα πλεονεκτήματα του κράτους πρόνοιας και της ειρήνης».

Σημειώνεται ότι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει φθάσει το 55,6%, στην Ισπανία το 54%, στην Πορτογαλία το 37,4%, στην Ιταλία το 35% και στην Κύπρο το 27%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ