Περιβάλλον
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 10:28

Ορεσίβιοι γορίλες: Mια ιστορία επιτυχίας;

Σύμφωνα με το WWF, οι προσπάθειες διατήρησης του ορεσίβιου γορίλα δείχνουν να φέρνουν αποτέλεσμα, αφού μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού του κατά 12%.

Συγκαταλέγεται στα υποείδη γορίλα που απειλούνται άμεσα με αφανισμό, καθώς αριθμεί λίγες εκατοντάδες μέλη, τα οποία ζουν μόνο σε δύο τοποθεσίες.

Σύμφωνα ωστόσο με νέα απογραφή του WWF, οι προσπάθειες διατήρησης του ορεσίβιου γορίλα δείχνουν να φέρνουν αποτέλεσμα, αφού μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού του κατά 12%.

Παρότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς, η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Αρχής Άγριας Ζωής της Ουγκάντα, ο αριθμός τους στην άγρια Φύση αυξήθηκε από τους 786, το 2010, στους 880. Από αυτούς, οι 400 ζουν στο Εθνικό Πάρκο Μπουίντι, στην Ουγκάντα και οι υπόλοιποι 480 στην ηφαιστειακή οροσειρά Βιρούνγκα της Ανατολικής Αφρικής, μεταξύ Ρουάντα, Ουγκάντα και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Σύμφωνα με το WWF, οι ορεινοί γορίλες είναι ο μόνος μεγάλος πίθηκος, ο πληθυσμός του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Παλαιότερα εκφράζονταν φόβοι για αφανισμό του έως τα τέλη του περασμένου αιώνα, εξαιτίας συρράξεων, ασθενειών και συρρίκνωσης των οικοτόπων του.

«Οι ορεσίβιοι γορίλες επιβιώνουν χάρη στις προσπάθειες διατήρησής τους», λέει στον Guardian ο επικεφαλής του προγράμματος ειδών στο βρετανικό παράρτημα της οργάνωσης, Ντρου Μακβέι. «Οι προστατευόμενες περιοχές τυγχάνουν καλύτερης διαχείρισης από ποτέ άλλοτε και οι ενέργειές μας αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα τις απειλές – δεν εργαζόμαστε μόνο με τα ζώα στα εθνικά πάρκα, αλλά συνεργαζόμαστε και με τους ανθρώπους.»

Σύμφωνα με το Μακβέι, οι πρωτοβουλίες διατήρησης έχουν καταφέρει να συμβιβάσουν την επιβίωση του είδους με την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών σε μια πολύ φτωχή περιοχή. Για παράδειγμα, από εκεί που οι άνθρωποι έκοβαν δέντρα για καυσόξυλα συρρικνώνοντας τους βιοτόπους των γοριλών, οι κοινότητές τους απέκτησαν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Οι γορίλες αναπαράγονται αργά και μας έχει εντυπωσιάσει το πόσο αυξήθηκε ο πληθυσμός τους», σημειώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες διάσωσης του υποείδους δεν σταματούν εδώ. «Οι ορεινοί γορίλες απαντώνται μόνο σε προστατευόμενες περιοχές, έξω από τις οποίες ζουν περισσότεροι από 600 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο», λέει. «Συνεπώς υπάρχει τεράστια πίεση να διασφαλίσουμε τους βιοτόπους.»

Αυξάνονται οι γορίλες, αλλά και οι απειλές

Οι απειλές για τους ορεσίβιους γορίλες παραμένουν, με βασικότερες τον εγκλωβισμό σε κυνηγετικές παγίδες, την εξάπλωση ασθενειών από τους ανθρώπους ή την απώλεια των οικοτόπων λόγω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Την ανησυχία του WWF προκαλούν επίσης τα σχέδια ενεργειακών ομίλων για εξόρυξη πετρελαίου στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Παρότι δεν αναμένεται να γίνουν εργασίες στους οικοτόπους του γορίλα, η βιομηχανική δραστηριότητα με τη μαζική εισροή εργατών και την εισαγωγή μηχανημάτων στο πρώτο εθνικό πάρκο της Αφρικής, θα απειλούσαν τη βιοποικιλότητα της περιοχής, η οποία φιλοξενεί μεταξύ άλλων ελέφαντες, ιπποπόταμους και σπάνιες αντιλόπες.