Πολιτική
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 15:07

Χ.Γ. Φούχτελ: Όποιος τολμά δεν χάνει

Καμία χώρα που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις δεν έχει χάσει, σημείωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Για τη δουλειά 1.000 στη Γερμανία χρειάζονται 3.000 στην Ελλάδα, παρατήρησε, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

«Καμία χώρα που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις δεν έχει χάσει. Και η Γερμανία που τόλμησε παλαιότερα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τώρα έχει χαμηλό ποσοστό ανέργων», σημείωσε ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνογερμανική αυτοδιοικητική συνεργασία, υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Δικτύου Περιφερειών-Δήμων-Πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους Έλληνες να δείξουν θάρρος και τόλμη, προκειμένου, όπως είπε, να μη βρεθούν στη θέση των χωρών που δεν τόλμησαν.

«Για τη δουλειά 1.000 στη Γερμανία χρειάζονται 3.000 στην Ελλάδα»

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ έναντι του μέτρου της διαθεσιμότητας που προωθεί η κυβέρνηση, ο Γερμανός υφυπουργός επικαλέστηκε μελέτες και έρευνες οι όποιες, όπως είπε, έδειξαν ότι «για εργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα».

Γι αυτό, τόνισε, «θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδιαίτερα στους εταίρους που χρηματοδοτούν διαδικασίες στην Ελλάδα, γιατί δεν γίνεται πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και να φανούν τρόποι πως θα μειωθεί ο αριθμός τους».

Ο κ. Φούχτελ αναγνώρισε, εξάλλου, τις προσπάθειες της ελληνικής να κυβέρνησης «να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο», λέγοντας πως ο ίδιος είναι μάρτυρας του βελτιωμένου κλίματος.

Σε ερώτηση, τέλος, για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένα νεότερο για τη χορήγηση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, πέρα από αυτά που γνωρίζετε». «Η Γερμανία», συμπλήρωσε ο κ. Φούχτελ, «αξιολογεί με σεβασμό όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», οι οποίες όπως εκτίμησε, «φαίνεται πως φέρνουν κάποια αποτελέσματα».

Η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο (15 και 16 Νοεμβρίου) με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα δημοτικά συστήματα και οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη, οι σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης και το θέμα της οικονομικής κρίσης.

Οι εργασίες της Συνέλευσης θα ξεκινήσουν αύριο, στις 9 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο «Ν.Γερμανός». Την ίδια ώρα, έξω από το συνεδριακό κέντρο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους στους δήμους. Για το λόγο αυτό η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας (8-11 πμ).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ