Κόσμος
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 19:01

Αντιμέτωπος με την θανατική ποινή αμερικανός στρατιωτικός

Την εσχάτη των ποινών θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αμερικανός στρατιωτικός, ο οποίος κατηγορείται για δολοφονίες αφγανών αμάχων.

Την εσχάτη των ποινών θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αμερικανός στρατιωτικός, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 16 αφγανών αμάχων, μεταξύ αυτών εννέα παιδιών, σύμφωνα με στρατιωτικούς εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Το περιστατικό συνέβη στο νότιο Αφγανιστάν τον περασμένο Μάρτιο. .

Σημαντικός αριθμός στρατιωτών έχουν ήδη βεβαιώσει στην προανακριτική διαδικασία ότι ο λοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς είχε γυρίσει στη βάση καλυμμένος στο αίμα.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ισχυρίζεται ότι τα ως τώρα στοιχεία δεν στοιχειοθετούν την κατηγορία.

Επαφίεται πλέον στον στρατιωτικό ανακριτή να αποφασίσει εάν η υπόθεση θα εκδικασθεί στο στρατοδικείο.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας ταγματάρχης Ρομπ Στιλ σημείωσε, κατά την προδικασία, ότι η επιβολή της θανατικής ποινής «δεν πρέπει να αποκλεισθεί», λόγω του «στυγερού, κτηνώδους και μεθοδικού» τρόπου με τον οποίο εκτελέσθηκαν τα εγκλήματα.

Ο Μπέιλς αντιμετωπίζει κατηγορίες για 16 ανθρωποκτονίες, 6 απόπειρες ανθρωποκτονίας, καθώς για επίθεση και χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ εν ώρα υπηρεσίας.

Καταθέσεις, μέσω διαδικτύου, έδωσαν και συγγενείς των θυμάτων από δύο χωριά της επαρχίας της Κανταχάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το BBC, τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει υπάρξει επιβολή της θανατικής ποινής σε εν ενεργεία αμερικανό στρατιωτικό.