Κόσμος
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 09:03

Υπέρ της πολιτικής του «ανοίγματος» ο νέος ηγέτης της Κίνας

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής του «ανοίγματος» τάχθηκε ο νέος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη δημόσια ομιλία του. Τον Μάρτιο, ο Ζι θα αναλάβει επισήμως και την προεδρία της χώρας, αντικαθιστώντας τον Χου Ζιντάο.

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής του «ανοίγματος» τάχθηκε ο νέος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη δημόσια ομιλία του.

Ο Σι, ο οποίος διαδέχτηκε τον Χου Ζιντάο, τόνισε ότι η ηγεσία του κόμματος έχει μπροστά της «τεράστιες ευθύνες» και παραδέχθηκε ότι το κόμμα έχει να αντιμετωπίσει «τεράστια προβλήματα» μεταξύ των οποίων η διαφθορά και η έλλειψη επαφής με τον κόσμο.

«Το κόμμα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση», τόνισε ο Σι στους δημοσιογράφους και κάλεσε τους αξιωματούχους του κόμματός του να εφαρμόσουν «αυστηρή πειθαρχία», προκειμένου όπως είπε να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους και να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με το λαό.

Υπογράμμισε τέλος ότι οι νέοι ηγέτες πρέπει να «συσπειρωθούν και να ηγηθούν του συνόλου του κόμματος και του λαού» για να βελτιώσουν τη ζωή των 1,3 δισ. Κινέζων, προωθώντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Σι Τζινπίνγκ θεωρείται «άνθρωπος του συστήματος». Ακολούθησε την παραδοσιακή καριέρα του στελέχους του ΚΚΚ: έγινε αρχικά κομματικός ηγέτης επαρχίας, στη συνέχεια της Σαγκάης και εν τέλει εισήλθε στην Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, το 2007. Το 2008 προήχθη σε αντιπρόεδρος, εν αναμονή της αναρρίχησής του στην ανώτατη θέση της κινεζικής ηγεσίας.

Σε διπλωματικό επίπεδο, δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική στροφή. Ο νέος Κινέζος ηγέτης υπερασπίζεται «την ιστορική και εθνική υπερηφάνεια» της Κίνας, ως ανερχόμενης δύναμης στην περιοχή του Ειρηνικού. Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης 2010 διανοούμενου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό.

Ο Σι θεωρείται άνθρωπος των συμβιβασμών και, κατά συνέπεια, απολαμβάνει την αποδοχή τόσο της μεταρρυθμιστικής όσο και από της συντηρητικής πτέρυγα του ΚΚΚ.

Σημειώνεται ότι ο Ζι, 59 ετών, τον Μάρτιο θα αναλάβει επισήμως και την προεδρία της χώρας , ενώ για την θέση του πρωθυπουργού προαλείφεται ο Λι Κεγιάνγκ, 57 ετών.

Η νεοσύστατη ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας μειώνεται από 9 σε 7 μέλη, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Είναι η πρώτη πολιτική αλλαγή στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ηγεσίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εδώ και 10 χρόνια.

Πηγές :ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters