Περιβάλλον
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 12:02

Βρετανία: Ενας «καταδότης» για τις ενεργοβόρες συσκευές

Βρετανοί ερευνητές δοκιμάζουν «έξυπνο» λογισμικό που θα δείχνει στο χρήστη του πόση ενέργεια σπαταλά κάθε συσκευή την ώρα που δεν χρησιμοποιείται, βοηθώντας τον να διαχειριστεί την κατανάλωση και να περιορίσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Βρετανοί ερευνητές δοκιμάζουν «έξυπνο» λογισμικό που θα δείχνει στο χρήστη του πόση ενέργεια σπαταλά κάθε συσκευή την ώρα που δεν χρησιμοποιείται, βοηθώντας τον να διαχειριστεί την κατανάλωση και να περιορίσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος, το οποίο παρακολουθεί κάθε ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι, αναλύοντας την ενέργεια που καταναλώνει και προτείνοντας τρόπους είτε να χρησιμοποιηθεί αποδοτικότερα είτε να αντικατασταθεί με καλύτερο και οικονομικότερο εξοπλισμό.

Η ομάδα εργάζεται υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικ Τζένινγκς, επιστημονικού συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης. Όπως λέει, σκοπός του προγράμματος είναι «η ανάπτυξη ευφυών "πρακτόρων" στο πλαίσιο ενός έξυπνου δικτύου, προκειμένου να μειώνεται η ενεργειακή κατανάλωση σε οικιακά περιβάλλοντα».

«Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει να περνά πολύ χρόνο στη διερεύνηση της ενεργειακής του κατανάλωσης», λέει ο Τζένινγκς στο BBC. «Αν και οι λογαριασμοί είναι υψηλοί, θα ήταν λογικό να επιτρέψουμε σε μηχανήματα να αυτοματοποιήσουν ένα μέρος της διαδικασίας».

Οι πληροφορίες θα προβάλλονται σε ειδικές διαδραστικές οθόνες που θα τοποθετούνται στο σπίτι, προσφέροντας στα νοικοκυριά μεγαλύτερο έλεγχο σε σχέση με τους έξυπνους μετρητές. Οι οθόνες αυτές θα επιτρέπουν, για παράδειγμα, στο χρήστη να ρυθμίζει τη θερμοκρασία ενός χώρου ανάλογα με τα χρήματα που θέλει να δαπανήσει ή με το πόσο θέλει να μειώσει το «αποτύπωμά» του.

Οι πληροφορίες αυτές θα διοχετεύονται στο σύστημα από κάθε οικιακή συσκευή εξοπλισμένη με αισθητήρες. Σταδιακά, το λογισμικό θα «μαθαίνει» τις ενεργειακές συνήθειες του νοικοκυριού και θα κάνει προτάσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να προτείνει την αντικατάσταση ενός μη αποδοτικού πλυντηρίου σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε ο χρήστης να πληρώσει λιγότερα χρήματα για την αγορά του απ΄ όσα θα έδινε για το ρεύμα που καταναλώνει το πλυντήριο.

Δεν λείπουν βέβαια και οι αμφιβολίες για τα οφέλη μιας τέτοιας τεχνολογίας. Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής τεχνολογίας υπολογιστών στο Κέιμπριτζ Ρος Αντερσον, λέει ότι πέρα από τα ζητήματα ασφαλείας που εγείρουν τέτοια συστήματα, ένα λογισμικό έξυπνης κατανάλωσης είναι δύσκολο να αλλάξει τη συμπεριφορά του κόσμου.