Κόσμος
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 17:32

Πιέζει η Γαλλία για εξοπλισμό των σύρων ανταρτών

Τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης για να προστατεύσει τους θύλακές της μέσα στη Συρία αναμένεται να θέσει σε επίπεδο ΕΕ η Γαλλία.

Την ανάγκη εξοπλισμού των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης θα θέσει άμεσα στους ευρωπαίους εταίρους ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, σύμφωνα με δηλώσεις του.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει χαλάρωση του εμπάργκο όπλων το οποίο έχει επιβάλει η ΕΕ στη Συρία, ώστε να είναι δυνατή η παροχή «αμυντικών όπλων» στους μαχητές της αντιπολίτευσης.

Η χώρα του Φρανσουά Ολάντ ήταν η πρώτη από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις η οποία αναγνώρισε επισήμως την αντιπολίτευση σαν νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

Ο Λοράν Φαμπιούς δεν αρνήθηκε ότι και η Γαλλία προβληματίζεται για το κατά πόσο θα βοηθήσει η εισαγωγή και άλλων όπλων στη Συρία.

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης «να βρεθούν ευάλωτες μπροστά σε μία επίθεση από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ».

Η Εθνική Συμμαχία των Δυνάμεων της Συριακής Επανάστασης και Αντιπολίτευσης προσπαθεί να πετύχει, μετά την ενοποίησή της την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρ, την αναγνώρισή της ως μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, ώστε να είναι σε θέση να προμηθεύεται όπλα.

Τέλος, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σημείωσε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τη Μόσχα όσο και με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Λακντάρ Μπραχίμι, για την εξεύρεση μιας «κοινά αποδεκτής λύσης» στο ζήτημα της Συρίας.

Η Ρωσία θεωρεί την όποια παροχή όπλων στη συριακή αντιπολίτευση «σοβαρή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».