Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα να φτάσει σε βιωσιμότητα του χρέους της, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ζητώντας εμμέσως από την Ευρωζώνη να αναλάβει δράση για το θέμα και επιμένοντας στη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. «Όχι» σε νέο κούρεμα λέει ξανά η Μέρκελ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα να φτάσει σε βιωσιμότητα του χρέους της, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ζητώντας ουσιαστικά ανάληψη δράσης από τους Ευρωπαίους δανειστές.
«Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μέρι, προσθέτοντας πως «είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες κινήσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Ερωτηθείς αν η παρατήρηση αυτή απευθύνεται στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ο Μέρι είπε ότι «μάλλον» αυτούς εννοεί. Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει τι είδους δράσεις θα χρειαστούν.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ταμείο έχει επεκτείνει τις «προθεσμίες ωρίμασης» και μείωσε τα επιτόκιά του για ορισμένα από τα δάνεια προς την Ελλάδα. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, παραχωρώντας δάνεια «μηδενικού επιτοκίου», όπως συμβαίνει με φτωχές χώρες, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «θεωρείται πλούσια χώρα».
Διαβεβαίωσε πάντως πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς και πως το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις της από τη Μαλαισία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους της για να αποφύγει μια παρατεταμένη κρίση και ενδεχομένως και άλλες διασώσεις. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα συντομεύσει την επίσκεψή της στην Ασία, προκειμένου να συμμετάσχει την Τρίτη στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ως γνωστόν, το ΔΝΤ επιθυμεί να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με την πρόταση αυτή όμως διαφωνεί η Ε.Ε., που αντιπροτείνει να μετατεθεί για το 2022 ο στόχος μείωσής του στο 120% του ΑΕΠ. Όμως το Ταμείο επέμεινε και πάλι στη μείωση του χρέους το 2020, ενώ το Eurogroup τάχθηκε υπέρ του να αλλάξει από το 2020 στο 2022 το έτος κατά το οποίο το δημόσιο χρέος θα πρέπει να έχει μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο κουρέματος: «Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης (ενν. του ελληνικού χρέους) δεν έχει αλλάξει- ούτε και πρέπει να αλλάξει» είπε.
Η επίλυση της διαφωνίας για τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι κρίσιμη. Προχθές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως η νέα δόση του δανείου προς τη χώρα μας «αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά», αφότου λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας.
Σόιμπλε: Συμφωνία για την Ελλάδα την Τρίτη
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας.
«Αυτό είναι η ουσιαστική αποστολή μας και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μέχρι την Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά αυτό θα είναι μια προοδευτική διαδικασία. Χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα, η οποία να διαρκεί για κάποιο διάστημα», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε συνέδριο της «Sueddeutsche Zeitung». Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας δεν περιλαμβάνει κάποια σχετική πρόταση.
Επεσήμανε επίσης ότι οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη γίνονται διαρκώς μικρότερες «και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».
Όλι Ρεν: Λύση με συνδυασμό μέτρων
Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν ξεκαθάρισε ότι η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα χρειαστεί έναν συνδυασμό μέτρων, αλλά δεν πρέπει να περιλαμβάνει καμία αλλαγή στο συνολικό ποσό που χρωστάει η χώρα.
«Η απόφαση θα είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων. Αλλά είναι σημαντικό να μην αγγιχτεί το κεφάλαιο. Υπάρχει ομοφωνία επ' αυτού στην Ευρωζώνη» είπε.
Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» ανέφερε πως η Ευρωζώνη εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να χαρίσει αντί να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.
Τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε άτοκα είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δώσει δείγματα των προθέσεών της να προσφέρει στην Ελλάδα τα κέρδη που ενδεχομένως θα έχει από την πώληση ελληνικών ομολόγων, σε τιμή υψηλότερη από αυτή της αγοράς τους.
Το ενδεχόμενο απευθείας πληρωμών προς την Ελλάδα συζητείται, σύμφωνα με την SZ, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα.
Κοέν: Θα χρειαστεί διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους
Η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα πρέπει πιθανότατα να περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους του χρέους της, εκτίμησε από την πλευρά του ο Λικ Κοέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Γκεντ.
Ο κ. Κοέν φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο πιστεύει ότι μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προσκρούει στις αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία αρκείται σε μια μείωση των επιτοκίων του ελληνικού δανεισμού ή τη χορήγηση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι ακόμα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «δεν αποτελεί πιθανή επιλογή». Σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παρατηρεί η εφημερίδα, είναι προφανές ότι η άποψη που εξέφρασε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης «κάθε άλλο παρά απηχεί το κλίμα που επικρατεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους».
Σκληρή στάση από τη Σλοβακία
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο εμφανίστηηκε απρόθυμος να συναινέσει σε χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
«Δεν κλίνουμε προς τη χορήγηση επιπρόσθετου χρόνου στην Ελλάδα», είπε στους δημοσιογράφους ο Φίτσο, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του δεν βλέπει ευνοϊκά ούτε μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι Έλληνες δεν έλυσαν το πρόβλημα του χρέους. Αντιθέτως, αυξήθηκε περισσότερο", συνέχισε, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα θα πρέπει κατ' αρχήν να πληρώσει το τίμημα και κατόπιν θα μπορούμε να την βοηθήσουμε».
Ο Φίτσο διευκρίνισε πάντως ότι «δεν θέλει να είναι ένας εξτρεμιστής πολιτικός που θα πετούσε οποιονδήποτε με τις κλοτσιές έξω από την ευρωζώνη».
Η Σλοβακία, μία από τις φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης, υιοθέτησε το ευρώ το 2009 και έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας για να διατηρήσει σε ισορροπία τα δημοσιονομικά της. Ήταν επίσης η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο αρχικό σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, το 2010 και η τελευταία που επικύρωσε την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ