Κόσμος
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 19:34

Ρουκέτες με στόχο το Τελ Αβίβ εκτοξεύονται από τη Γάζα

Το Τελ Αβίβ έβαλαν στο στόχαστρό τους με ρουκέτες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν μέχρι στιγμής να πλήξουν στόχους μέσα στην πόλη. Σειρήνες ήχησαν για πρώτη φορά από το 1991 στην ισραηλινή πρωτεύουσα.

Την πρωτεύουσα του Ισραήλ, Τελ Αβίβ, έβαλαν στο στόχαστρό τους ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, εκτοξεύοντας ρουκέτες προς την κατεύθυνσή του.

Από τις δύο ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύθηκαν, η μία κατέληξε τελικώς στη θάλασσα.

Την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να έχει αναλάβει η Ισλαμική Τζιχάντ.

Πάντως, ενδεικτικό της έντασης η οποία αρχίζει να κλιμακώνεται επικίνδυνα στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι στο Τελ Αβίβ ήχησαν σειρήνες για πρώτη φορά από το 1991, περίοδο του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρεις Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από χτύπημα ρουκέτας νωρίτερα σήμερα, ενώ ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί από τον 48ωρο αεροπορικό βομβαρδισμό αυξήθηκε σε 19 εκ των οποίων έξι είναι παιδιά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Εκπρόσωπος της Χαμάς φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ότι η οργάνωση δεν μπορεί να δεχθεί αυτή τη στιγμή κανένα διάλογο για εκεχειρία με το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ σημείωσε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η κλιμάκωση με την εκτόξευση ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ θα έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε στον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου την «έντονη ανησυχία του» για την έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Πέμπτη.

Ο Ντ. Κάμερον ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του ο Κάμερον βρετανός πρωθυπουργός στον Νετανιάχου τη δήλωση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος είπε ότι «η Χαμάς είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση».

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τις χώρες που έχουν επαφές με τη Χαμάς να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

«Καλέσαμε όσους έχουν κάποιο βαθμό επιρροής στη Χαμάς, όπως την Τουρκία, την Αίγυπτο και ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιρροή ώστε να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, κάλεσε από την πλευρά του την Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και εκτίμησε ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

«Αν η ρίψη ρουκετών συνεχιστεί από τη Γάζα, με κατεύθυνση τις ισραηλινές πόλεις και τα χωριά, τα αντίποινα θα ενισχυθούν», προειδοποίησε ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βασικοί ηγέτες που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση θα φανούν ρεαλιστές για να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτήρισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

«Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ότι η ειρήνη θα έρθει στη Μέση Ανατολή με σφαγές και επιθέσεις», πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι συνομίλησε με την αμερικανίδα ομόλογό του για τα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε ο Δ. Αβραμόπουλος

Έκκληση για ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς κατά του νοτίου Ισραήλ ενώ ζήτησε από το Ισραήλ να αποφύγει την κλιμάκωση και την απώλεια αμάχων στην Γάζα, οι οποίοι βιώνουν δραματικές καταστάσεις.

«Εξίσου βαθιά είναι η οδύνη μας για την απώλεια αμάχων, Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Τούτη την δύσκολη ώρα, υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση είναι απαραίτητες για να αποτραπεί μία ακόμη εστία ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, που μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες», κατέληξε.