Κόσμος
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2002 16:36

Πληθαίνουν οι ενδείξεις περί αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ

Η Βρετανία πρόκειται να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων από το Κόσοβο εντείνοντας τη φημολογία ότι προτίθεται να υποστηρίξει σχεδιαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε στην εφημερίδα "Financial Times" ότι ο βρετανός υπουργός Αμυνας «ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις» υπαινισσόμενος ότι οι βρετανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης στη Μέση Ανατολή. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο ότι η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων οφείλεται «καθαρά σε πρακτικούς λόγους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της έγκριτης εφημερίδας, η απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων από το Κόσοβο αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων. Στην περιοχή αναμένεται να παραμείνουν μόνο μερικές εκατοντάδες βρετανοί στρατιώτες από τους 2.400 που είναι σήμερα.

Ο μεγάλος αριθμός των στρατιωτών που πρόκειται να αποσυρθούν έχει προκαλέσει την έκπληξη πολλών ευρωπαϊκών κρατών, κυρίως της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Στο Λονδίνο, στελέχη του αντιπολιτευόμενου Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου -με τη συμμετοχή πρώην αξιωματικών που αντιτίθενται στο καθεστώς της Βαγδάτης αλλά και ενός αμερικανού εκπροσώπου- οργανώνουν σήμερα συνάντηση με στόχο να συζητηθούν οι πιθανότητες για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Η σύνοδος θα διαρκέσει δύο ημέρες και είναι η τελευταία σε μια σειρά συναντήσεις ιρακινών αντικαθεστωτικών.

Στη σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μυστική τοποθεσία, έχουν προσκληθεί να παραστούν όλες οι αντιπολιτευτικές οργανώσεις και στην ημερήσια διάταξη είναι η ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλμπερτ Γιέλντα, εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσον για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία.

Μάλιστα, η εφημερίδα "New York Times" αποκάλυψε πρόσφατα την ύπαρξη ενός άκρως απορρήτου προκαταρκτικού σχεδίου αναφορικά με τη μορφή που θα πάρει η αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου, η εφημερίδα επισημαίνει ότι το σχέδιο επίθεσης εναντίον του Ιράκ προβλέπει επιχειρήσεις από τρία μέτωπα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ύπαρξη του σχεδίου σχετικά με τη μορφή που θα πρέπει να πάρουν οι επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ, δείχνει ότι η προετοιμασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, παρόλο που ο πρόεδρος Μπους συνεχίζει να διακηρύσσει δημοσίως και προς τους συμμάχους, ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει λεπτομερές σχέδιο επίθεσης στο Ιράκ.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ διεμήνυσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να απομακρύνουν τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αμυνθεί απέναντι στην αμερικανική επιθετικότητα.

Ο Αζίζ, ολοκληρώνοντας εξαήμερη επίσκεψη στη Νότια Αφρική τόνισε ότι το Ιράκ δεν ανησυχεί από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. «Δεν έφεραν την ιρακινή ηγεσία στην εξουσία ο πρόεδρος Μπους και η κυβέρνησή του. Συνεπώς, δεν μπορούν να εκδιώξουν την ιρακινή ηγεσία από τη θέση της με δική τους απόφαση», τόνισε.

«Ο λαός του Ιράκ είναι ένας ανεξάρτητος λαός, που έπαιρνε πάντα τις δικές του αποφάσεις και ο οποίος ήταν πάντα ικανός να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και την αξιοπρέπειά του... Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας απέναντι σε οιοδήποτε είδος επιθετικότητας», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατέστησε σήμερα σαφές ότι θα υποστηρίξει ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι αν δεν τεθεί τέλος στην κατασκευή από το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής, θα είναι σαν να επαναλαμβάνεται η πολιτική της απάθειας που οδήγησε στην εμφάνιση του ναζισμού στη Γερμανία. «Γίνεται όλο και περισσότερο συνείδηση σε όλον τον κόσμο ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αυστραλίας.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος της Αυστραλίας, Σάιμον Κριν, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον, κατέκρινε πάντως τις δηλώσεις Ντάουνερ. «Τη στιγμή που και οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν ρίξει κάπως τους τόνους έναντι του Ιράκ, ο κ. Ντάουνερ αντιθέτως, προσπαθεί να τους ανεβάσει», τόνισε.

Το Κουβέιτ, ωστόσο, αρνήθηκε σήμερα κάθε ανάμειξη σε πιθανά σχέδια μιας αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ και απέκλεισε το ενδεχόμενο μετατροπής της σε ορμητήριο για μία τέτοια επίθεση.

«Το Κουβέιτ δεν θα δεχθεί να εξαπολυθεί από το έδαφός του οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράκ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων σεϊχης Μοχάμαντ αλ Σαμπάχ στην εφημερίδα αλ Ράι αλ Αμ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν το έδαφος του Κουβέιτ για μία επίθεση κατά του Ιράκ και εμείς δεν έχουμε λάβει την παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην πλούσια σε πετρέλαιο αραβική αυτή χώρα του Κόλπου, ο αξιωματούχος είπε ότι αποβλέπει στην προστασία της κυριαρχίας της.