Κόσμος
Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012 22:02

Στήριξη στους Παλαιστίνιους υπόσχεται ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου

Τη δέσμευση να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή «επίθεση», ανέλαβε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι, την ώρα που οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνονται. Πιθανόν να επιτευχθεί εκεχειρία σύντομα, εκτιμά ο αιγύπτιος πρόεδρος, Μ. Μόρσι.

Τη δέσμευση να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή «επίθεση», ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι, την ώρα που οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνονται.

«Δεσμευόμαστε απέναντι στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και οπουδήποτε αλλού να τους υποστηρίξουμε για να αντιμετωπίσουν αυτήν την επίθεση και να σπάσουν την πολιορκία», ανέφερε ο Αράμπι κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αραβικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.

Με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν την ισραηλινή «επίθεση» στη Γάζα, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Αιγύπτου να εξασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός. Γνωστοποίησαν επίσης ότι θα συγκροτήσουν μια αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας σε ένδειξη υποστήριξης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής θα είναι ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και ότι μια εκεχειρία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα. «Υπάρχουν μερικές ενδείξεις για την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός σύντομα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε ωστόσο ότι «ακόμη δεν έχουμε στέρεες εγγυήσεις» γι'αυτό.

Την ανάγκη να υπάρξει εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία, υπογράμμισε και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι 14 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον οκτώ μέλη ενόπλων οργανώσεων, σκοτώθηκαν το Σάββατο από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο προς το Τελ Αβίβ, ενώ ο ισραηλινός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων, τύπου «Iron Dome», αναχαίτισε τον πύραυλο στον αέρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο