Κόσμος
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012 09:59

Iσραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος και θαλάσσης

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας, με το Ισραήλ να επιχειρεί από αέρος και θαλάσσης. Δύο παλαιστινιακοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από το Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Καταστροφές σε δύο κτήρια όπου στεγάζονται ΜΜΕ στη Γάζα.

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας, με το Ισραήλ να επιχειρεί από αέρος και θαλάσσης. Παλαιστινιακοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από το Τελ Αβίβ, πληροφορίες για πιθανή εκεχειρία μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας, με την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα θα σταματήσουν τα πυρά τους.

«Η δική μας μοναδική προϋπόθεση για μια εκεχειρία, είναι ότι όλες οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Γάζα θα προβούν σε πλήρη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λίμπερμαν πριν από τη συνάντησή του με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.

Μετά από μία προσωρινή διακοπή στις ρίψεις παλαιστινιακών ρουκετών στη διάρκεια της νύχτας, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν σήμερα. Τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν προς το Τελ Αβίβ αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος», σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι σειρήνες είχαν αρχίσει να ηχούν νωρίτερα στο Τελ Αβίβ προειδοποιώντας για πυραυλική επίθεση.

Παλαιστινιακή ρουκέτα έπληξε κατοικία στο Ασκελόν, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και ζημιές.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο «να επεκτείνει σημαντικά» την επιχείρηση στη Γάζα.

«Ο στρατός είναι έτοιμος να επεκτείνει σημαντικά την επιχείρηση. Οι στρατιώτες είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε ο Νετανιάχου.

«Μέχρι στιγμής έχουμε πλήξει πάνω από χίλιους στόχους, οπότε η Χαμάς θα πρέπει να κάνει τους υπολογισμούς εάν αξίζει ή όχι να πραγματοποιήσει κατάπαυση πυρός», δήλωσε μέσω Twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Μόσε Γιαλόν.

Πενήντα Παλαιστίνιοι, οι μισοί εκ των οποίων άμαχοι και οι 14 ανήλικοι, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους. Περισσότερες από 500 παλαιστινιακές ρουκέτες έχουν προσγειωθεί στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Ισραηλινών.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ πολεμικά πλοία σφυροκόπησαν τη Λωρίδα της Γάζας από θαλάσσης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Ηaaretz, ο υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι είπε ότι στόχος της ισραηλινής επιχείρησης, που άρχισε την Τετάρτη με την εξόντωση του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, είναι «να στείλουμε τη Γάζα πίσω στο Μεσαίωνα. Μόνο τότε θα ησυχάσει το Ισραήλ για 40 χρόνια».

Χτυπήματα σε κτήρια όπου στεγάζονται ΜΜΕ

Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν δύο κτήρια όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Σε χτύπημα στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου al-Quds νωρίς σήμερα το πρωί τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Quds θεωρείται ότι πρόσκειται στους ισλαμιστές της Χαμάς. Στο ίδιο κτήριο στεγάζονται και διεθνή ΜΜΕ όπως το βρετανικό Sky News.

Παράλληλα, το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today ανακοίνωσε ότι τα γραφεία του αραβόφωνου τμηματός του στη Γάζα καταστράφηκαν από ισραηλινή επίθεση, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι στόχος ήταν «πομπός μετάδοσης που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα νοσοκομεία της Γάζας όπου συνεχώς συρρέουν τραυματίες, ενώ παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών.

Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 10 εκατ. δολαρίων προκειμένου να σταλούν φάρμακα και προμήθειες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Πλήρης στήριξη» Ομπάμα στο Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ζήτησε τον τερματισμό της ρίψης παλαιστινιακών ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος.

«Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που θα ανεχόταν να πέφτουν σαν βροχή στους πολίτες της πύραυλοι που προέρχονται από έξω από τα σύνορα της», είπε ο Ομπάμα. «Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Διπλωματικές προσπάθειες

Υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια εκεχειρία μεταξύ των ένοπλων οργανώσεων της Γάζας και του Ισραήλ είναι πιθανή «σήμερα ή αύριο».

«Διεξάγονται σοβαρές συνομιλίες για τη συμφωνία μιας εκεχειρίας και διευθετήσεις μπορεί να επιτευχθούν σήμερα η αύριο», τόνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο Ισραήλ έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, με στόχο να συμβάλει η χώρα του στην επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Η υποστήριξή μας για το παλαιστινιακό ζήτημα δεν αμφισβητείται ενώ ταυτόχρονα, έχουμε επαφές με τους Ισραηλινούς. Είμαστε σχεδόν οι μόνοι σε αυτή τη θέση. Μιλάμε και στους μεν και στους δε, και μας αναγνωρίζουν και οι μεν και οι δε, και θέλουμε την ειρήνη», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.

Στη διάρκεια της μονοήμερης επισκεψής του, ο γάλλος υπουργός θα συναντηθεί με τις ισραηλινές αρχές και τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και ότι μια εκεχειρία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

«Υπάρχουν μερικές ενδείξεις για την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός σύντομα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε ωστόσο ότι «ακόμη δεν έχουμε στέρεες εγγυήσεις» γι'αυτό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί την Τρίτη με την αμερικανίδα ομόλογό του στο περιθώριο συνόδου κορυφής των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean), προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Γάζα. Ο κ. Λαβρόφ σχεδιάζει να συζητήσει με την κ. Κλίντον για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) και με τον Αραβικό Σύνδεσμο.