Κόσμος
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012 12:14

Από την Ταϊλάνδη άρχισε την περιοδεία του ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Μπανγκόκ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία, την πρώτη που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από την επανεκλογή του στις 6 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Μπανγκόκ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Ασία.

«Οι σύμμαχοι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών μας για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων» στην περιοχή, δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, o αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα.

«Η Ταϊλάνδη είναι όντως ο παλαιότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, από το 1954, και ένας σημαντικός εταίρος στη νοτιοανατολική Ασία».

Ο Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ταϊλάνδης και τον πρωθυπουργό Σιναουάτρα, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες κυρίως για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας.

Οι αεροπορικές βάσεις και τα λιμάνια της Ταϊλάνδης είναι ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό στρατιωτικό δίκτυο και το Πεντάγωνο διεξάγει κάθε χρόνο στην περιοχή ασκήσεις.

Τη Δευτέρα, ο Ομπάμα θα μεταβεί στη Μιανμάρ, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Θέιν Σέιν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ στη Μιανμάρ.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την Καμπότζη, όπου θα συμμετάσχει στις Συνόδους Κορυφής της Ανατολικής Ασίας (EAS) και την Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN.

Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία του Ομπάμα στο εξωτερικό από την επανεκλογή του στις 6 Νοεμβρίου.