Πολιτική
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2002 18:52

Για δικαιώματα κατηγορουμένων και υπόπτων, ομιλούν οι δικηγόροι

Εκπρόσωποι πέντε συνδικαλιστικών παρατάξεων (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή, ΔΑΣ – Μαχόμενοι Δικηγόροι, Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων, Δικηγόροι σε Κίνηση, Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας) του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου σχετικά με την προάσπιση των συνταγματικών και δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, κατηγορουμένων και μη.

Ολοι τάχθηκαν υπέρ της εξάθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», αλλά χωρίς να παραβιάζονται τα συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα των υπόπτων και κατηγορουμένων.

Τόνισαν επίσης ότι δεν δέχονται τη διοχέτευση στοιχείων από «κέντρα παραθεσμικά που εξυπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες». Ακόμα, αντιτάσσονται στη σπίλωση προσώπων, αγωνιστών και κινημάτων, με διαρροές και ανεύθυνες πιθανολογήσεις.

Αποκρούουν επιλογές που, εν ονόματι της πάταξης της τρομοκρατίας θα «ενισχύουν τους μηχανισμούς περιστολής των δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Τέλος, ζήτησαν την υπεράσπιση του κράτους δικαίου απέναντι στην κρατική και τηλεοπτική αυτοδικία, του τεκμηρίου αθωότητας, την προστασία του θεσμικού ρόλου του συνηγόρου υπερασπιστή και την τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό της προσωπικότητας όσων καθίστανται περιεχόμενο «δελτίων ειδήσεων».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο δικηγόρος Αθηνών Γ. Αγιοστρατίτης, ο οποίος ανέφερε, ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΑ) στην περίπτωση Σ. Ξηρού. Χαρακτήρισε δε νομική κατασκευή τον ισχυρισμό ότι ο Ξηρός νοσηλεύεται και δεν είναι κρατούμενος.

Επιπλέον, με ψήφισμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι «ο Σάββας Ξηρός έχει αποκτήσει την ιδιότητα του κατηγορουμένου και κατά συνέπεια, μπορεί να ασκήσει όλα τα σχετικά δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία κορυφαία θέση κατέχει η ακώλυτη επικοινωνία με συνήγορο της επιλογής του. Τα λεγόμενα περί «άτυπων συναντήσεων» μεταξύ του Ξηρού και των αρμοδίων εισαγγελικών, προανακριτικών ή ανακριτικών οργάνων, κινούνται εκτός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου».