Κόσμος
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 06:51

Εκρήξεις και μαύροι καπνοί στη Γάζα

Εκρήξεις και μαύροι καπνοί καλύπτουν τον ουρανό της πόλης της Γάζας, όπου συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Τουλάχιστον 86 παλαιστίνιοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους μεταξύ των οποίων 23 παιδιά. Σε κρίσιμο στάδιο οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για την επίτευξη εκεχειρίας.

Συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε εικόνες από εκρήξεις και μαύρους καπνούς να έχουν καλύψει τον ουρανό της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, από τους νέους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα, ενώ τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν.

Από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς σε πολυώροφο κτήριο στη Γάζα, σκοτώθηκαν εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

Τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι έχασαν χθες τη ζωή τους, ανεβάζοντας σε 86 το συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το BBC. Μεταξύ των θυμάτων 23 παιδιά και αρκετές γυναίκες, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Τρεις νεκρούς μετράει και το Ισραήλ, απο τις ρίψεις ρουκετών στο έδαφός του.

Κρίσιμες συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες προς επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με την Αίγυπτο στο επίκεντρο της διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο καθώς το Τελ Αβίβ φέρεται να θέτει όρους, οι οποίοι δεν γίνονται αποδεκτοί από παλαιστινιακής πλευράς.

Πηγές από το Κάιρο, που επικαλούνται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι το Ισραήλ ζητά από τη Χαμάς να εκπληρώσει έξι συγκεκριμένους όρους προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις τις επόμενες 48 με 72 ώρες.

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει εσπευσμένα ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Ο Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι "Θλίβεται βαθύτατα από τις πληροφορίες για νεκρούς».

Το Ισραήλ πρέπει να άρει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Εμίρης του Κατάρ, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε επισκεφθεί την περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ο Εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματούσε τις επιθέσεις του στη Γάζα, εκτός αν συναντούσε ισχυρή αντίσταση.

«Είναι στη "φύση" του Ισραήλ να μη σταματήσει την επιθετική του στάση, εκτός αν υπάρξει σθεναρή αντίσταση, όπως συνέβη με τη Γάζα και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο Νότο», είπε ο Εμίρης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απηύθυνε αργά χθες κάλεσμα σε όλους τους Παλαιστίνιους για ενότητα και για ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, ζητώντας παράλληλα έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters