Ιστορική επίσκεψη στη Μιανμάρ πραγματοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς είναι ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του.
Με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι συναντήθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της ιστορικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μιανμάρ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία της στη Ρανγκούν, όπου η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης έχει περάσει 15 χρόνια της ζωής της σε κατ' οίκον περιορισμό.
« Η πιο δύσκολη στιγμή σε μία μετάβαση είναι όταν η επιτυχία είναι ορατή. Τότε, πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εκλάβουμε τον αντικατοπτρισμό για επιτυχία», προειδοποίησε η Αούνγκ Σαν Σου Κι, ευχαριστώντας τον αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα.
«Αυτό το ... ταξίδι ξεκίνησε και θα είναι μακρύ. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την κορυφή της κοινωνίας θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, προσδοκίες που αποτελούν το θεμέλιό τους. Οι αδύναμες φλόγες της προόδου ... δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να μετατραπούν σε άστρο που θα οδηγεί τον λαό της χώρας», πρόκειται να πει ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στους φοιτητές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, επίκεντρο των αγώνων για τη δημοκρατία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Ρανγκούν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90. Η Ουάσινγκτον ήρε τις κυρώσεις σχεδόν στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιβραβεύοντας την έναρξη εφαρμογής πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την ηγεσία της χώρας. Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον ήρε και την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων από την Μιανμάρ.
Ακτιβιστές καταγγέλλουν την επίσκεψη Ομπάμα
Παρά τη θερμή υποδοχή που έτυχε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξή του στη χώρα, έγινε στόχος έντονης κριτικής από ακτιβιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η επίσκεψή του αποτελεί δημόσια στήριξη στην κυβέρνηση της Μιανμάρ, την ώρα που τα κυβερνητικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων, όπως οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στο δυτικό κρατίδιο Ραχίν και οι Κατσίν στα βόρεια της χώρας.
« Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον πρόεδρο της Μιανμάρ ότι οι επιθέσεις σε βάρος των Ροχίνγκια πρέπει να σταματήσουν αν η κυβέρνηση της θέλει να αποφύγει νέες κυρώσεις », δήλωσε ο Μπραντ Ανταμς, διευθυντής του τμήματος Ασίας της οργάνωσης Human Rights Watch.
Η οργάνωση καταγγέλλει τις επιθέσεις κυβερνητικών στρατευμάτων σε κοινότητες των Ροχίνγκια που υποστηρίζει ότι διαπράχτηκαν τον Οκτώβριο. Από τον Ιούνιο, τα επεισόδια εθνοτικής βίας στο Ραχίν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 110.000.
Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε χθες ότι η επίσκεψή του «δεν πρόκειται για δημόσια στήριξη της κυβέρνησης. Πρόκειται για την αναγνώριση ότι υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη στη χώρα την οποία πριν από ενάμιση χρόνο κανένας δεν είχε προβλέψει», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στην Μπανγκόκ.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει τον Ομπάμα να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο της Μιανμάρ να τροποποιήσει νόμο του 1982 ώστε να επιτρέπεται σε όσα μέλη των Ροχίνγκια έχουν γεννηθεί στη χώρα, να αποκτούν πολιτικά δικαιώματα. Εκτιμάται ότι περίπου 800.000 Ροχίνγκια κατοικούν στην Ραχίν.
Πηγές:ΑΜΠΕ,Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters