Πολιτιστικά
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 10:47

Στις διαταγές του «Αφέντη Πούντιλα»

Ένα από τα ωραιότερα έργα του μεγάλου Γερμανού δραματουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ, η - γεμάτη χρώματα και μουσική- κωμωδία «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Ένα από τα ωραιότερα έργα του μεγάλου Γερμανού δραματουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ, η - γεμάτη χρώματα και μουσική- κωμωδία «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Ποιητική ανατομία της πάλης των τάξεων

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από το γαλήνιο τοπίο της φινλανδικής εξοχής, κατά την περίοδο της αυτοεξορίας του εκεί, το 1940, για να δημιουργήσει αυτήν την κωμωδία, που αναδεικνύει τις ταξικές σχέσεις και διαφορές της κοινωνίας, μέσα από την ποιητική ατμόσφαιρα ενός λαϊκού πανηγυριού.

Πενήντα έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, ο λόγος του Μπρεχτ παραμένει ζωντανός και επίκαιρος, αφού μιλάει αληθινά με τη σεμνή αγωνιστική και μάχιμη αντίληψή του και την άγρυπνη κριτική του ματιά και δυναμώνει την ελπίδα για «τους σεισμούς που μέλλονται να ΄ρθούν».

Στα δόντια ενός «προϊστορικού θηρίου»

Ο γαιοκτήμονας Γιόχαν Πούντιλα, ένα «θηρίο προϊστορικό», που χρησιμοποιεί την πονηριά και το μεθύσι του για να εξουσιάζει ανθρώπους, σχέσεις και καταστάσεις, είναι αποφασισμένος να διατηρήσει και να αυξήσει τη δύναμή του, ισοπεδώνοντας την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτόν, για να μπορέσουν να ζήσουν.

Όμως, η αναχώρηση του πιστού και ειλικρινή υπηρέτη του, Μάττι, ανοίγει τον δρόμο στους εργαζόμενους για την επανάσταση και την απελευθέρωση, αφού ακόμα και η ίδια η κόρη του Πούντιλα προσπαθεί να εναντιωθεί στην ηγεμονία του πατέρα της.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης, σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος, μουσική - σύνθεση: Διονύσης Τσακνής, σκηνικά - κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης, χορογραφία: Κατερίνα Φωτιάδη, φωτισμοί: Θανάσης Σταυρόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Γούνας. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Μαρία Τζάνη, Γεωργία Καλλέργη, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Εύα Βάρσου, Γιάννης Γούνας. Εργάτες: Ευθύμης Ξυπολητάς, Σταμάτης Τζελέπης, Γιάννης Ζαραφωνίτης, Νίκος Μόσχοβος, Γεράσιμος Σκαφιδάς, Γιάννης Γούνας, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκος Χανιωτάκης. Μουσικοί: κιθάρα: Κώστας Μητρόπουλος, ακορντεόν: Γιώργος Τσιατσούλης, κλαρινέτο: Πάρις Θωμόπουλος. Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής.

Πληροφορίες

Θέατρο «Τζένη Καρέζη», Ακαδημίας 3 - Αθήνα, τηλ:. 210 3644921, 210 3625520, 210 3636144. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 20.00, Κυριακή: 18.00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη: 15, 10 (φοιτητικό - άνεργοι) ευρώ, Παρασκευή, Σάββατο: 20, 10 (φοιτητικό - άνεργοι) ευρώ.