Αθλητικά
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 19:24

Οι πέντε «υπέροχοι» για τον τίτλο του γκολκίπερ της χρονιάς

H Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) ανακοίνωσε τους πέντε υποψήφιους για τον τίτλο του κορυφαίου τερματοφύλακα της χρονιάς.

Η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο της βράβευσης των καλύτερων στο γκαλά της FIFA, στη Ζυρίχη (7/1/2013), όπου θα ανακοινωθεί ο νικητής της «Χρυσής Μπάλας». Η FIFPro έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσει τις υποψηφιότητες και για τις υπόλοιπες θέσεις, προκειμένου να συγκροτηθεί η κορυφαία ενδεκάδα (World XI) του 2012.

Καλύτερος τερματοφύλακας του πλανήτη για το 2012 θα είναι ένας εκ των Τζιανλουΐτζι Μπουφόν (Ιταλία/Γιουβέντους), Ίκερ Κασίγιας (Ισπανία/Ρεάλ Μαδρίτης), Πετρ Τσεχ (Τσεχία/Τσέλσι), Μανουέλ Νόιερ (Γερμανία/Μπάγερν Μονάχου) και Τζο Χαρτ (Αγγλία/Μάντσεστερ Σίτι).

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Κασίγιας «μονοπωλεί» τους τίτλους. Φέτος, όμως, αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από τον Πετρ Τσεχ, που τα τελευταία έξι χρόνια είναι μονίμως υποψήφιος, αλλά ποτέ νικητής! Από τους υπόλοιπους τρεις υποψήφιους, ο Τζο Χαρτ εμφανίζεται για πρώτη φορά, ο Μανουέλ Νόιερ ήταν και πέρσι στην πεντάδα, ενώ ο Τζίτζι Μπουφόν στέφθηκε κορυφαίος το 2006 και το 2007, πριν αρχίσει η κυριαρχία του Κασίγιας.