Κόσμος
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 13:15

«Παγώνει» τα σχέδια χερσαίας επιχείρησης το Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να «παγώσει» τα σχέδια για μία χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας για να δοθεί μια ευκαιρία στις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινός αξιωματούχο.

Το Ισραήλ αποφάσισε να «παγώσει» τα σχέδια για μία χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας για να δοθεί μια ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινός αξιωματούχο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να τον κατονομάσει.

«Ελήφθη απόφαση για την προσωρινή διακοπή κάθε σχεδίου χερσαίας επίθεσης για να δοθεί μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες», δήλωσε η πηγή, έπειτα μετά τη νυκτερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, το Ισραήλ έχει θέσει προθεσμία για την επίτευξη διπλωματικής λύσης έως την Πέμπτη.

Περισσότεροι από 110 Παλαιστίνιοι και τρεις Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη Τέταρτη.

Διπλωματικές διεργασίες

Στο Ισραήλ κατευθύνεται η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, η οποία αποχώρησε από την Καμπότζη όπου συνόδευε τον Μπαράκ Ομπάμα στην περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία, προκειμένου να συμμετάσχει στις διπλωματικέ προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να στείλει την υπουργό Εξωτερικών στην Εγγύς Ανατολή αφού συνομίλησε δύο φορές με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και τον Νετανιάχου, δήλωσε ο βοηθός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς.

Ο Κλίντον θα συναντηθεί αύριο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα συζητήσει την παλαιστινο-ισραηλινή κρίση με αιγύπτιους και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» απηύθυνε εκ νέου σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν που βρίσκεται στο Κάιρο.

«Το μήνυμά μου είναι σαφές: όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάπαυση του πυρός. Κάθε νέα κλιμάκωση θα έθετε σε κίνδυνο όλη την περιοχή και αυτό πρέπει να αποτραπεί», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι, μετά τις συνομιλίες που είχε μαζί του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο Μπαν είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για τερματισμό της σύγκρουσης. Αργότερα σήμερα θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Στη Γάζα αναμένονται σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και αντιπροσωπεία αράβων υπουργών Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητείται ψήφισμα που ζητεί και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να απαντήσουν στις ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν στη Γάζα.