Το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάνθηκε ότι η απεργία των εργαζομένων στο μετρό είναι «νόμιμη» ενώ απέρριψε ως «αβάσιμη» την αγωγή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του έργου. Για «ιστορική απόφαση» κάνει λόγο ο σύλλογος εργαζομένων στο μετρό.
Ως «αβάσιμη» απορρίφθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο έργο.
Οι εργαζόμενοι διανύουν την πέμπτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, με αίτημα την αλλαγή των συμβάσεων 30 νεοπροσληφθέντων εργατοτεχνιτών με τους όρους της κλαδικής, αντί της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Παρεμβάσεις δια των νομικών τους εκπροσώπων στο δικαστήριο έγιναν υπέρ της κοινοπραξίας από την Αττικό Μετρό και υπέρ των εργαζομένων από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απεργία είναι «νόμιμη» και ότι «δεν είναι καταχρηστική», συμμεριζόμενο τις αιτιάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων ότι «η γενικότερη αλλαγή των αμοιβών» είναι και κατά την άποψη του δικαστηρίου «αντισυνταγματική, κατά παράβαση των άρθρων 26 και 43 παρ. 2 του Συντάγματος.
Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται επίσης ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται «η αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις», ότι το μέγεθος των μειώσεων των μισθών συνιστά «πλέον εκμετάλλευση του εργαζόμενου» και ότι ο χρόνος της απεργίας δικαιολογείται από τα αιτήματα και δεν επηρεάζει κρίσιμα την εξέλιξη του έργου. Το δικαστήριο επιδίκασε δικαστικά έξοδα (250 ευρώ) στην κοινοπραξία.
Για «ιστορική απόφαση» με αντίκτυπο στους εργαζόμενους όλης της χώρας κάνει λόγο ο σύλλογος εργαζομένων στο μετρό.
Πηγή: ΑΜΠΕ