Πολιτική
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 21:14

Προτάσεις Νίμιτς για το Σκοπιανό

Σειρά προτάσεων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων.

Σειρά προτάσεων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς ανέφερε πως συζήτησαν παλιές και νέες ιδέες των δυο πλευρών, ενώ ο ίδιος παρουσίασε κάποιες προτάσεις που θα εξεταστούν στις δυο πρωτεύουσες.

Επίσης, επεσήμανε ότι τόσο κατά τη διάρκεια των χθεσινών χωριστών συναντήσεων, όσο και στη σημερινή κοινή συνάντηση «έγινε μια ανασκόπηση σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες».

Όπως είπε, υπάρχει «καλή διάθεση» και από τις δυο πλευρές για εξεύρεση λύσης και πρόσθεσε ότι αναμένεται σε επόμενο στάδιο - χωρίς να διευκρινίσει πότε - να γίνει νέα συνάντηση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το «Μνημόνιο Κατανόησης» που είχε αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

Ο πρέσβης κ. Βασιλάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και στηρίζει με συνέπεια τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και την εντολή του κ. Νίμιτς προσωπικά, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαδικασία καθορίζοντας τις παραμέτρους λύσης».

«Θεωρώ ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί την ιδανική βάση για την επίτευξη προόδου, εφόσον φυσικά υπάρχει επιθυμία και πολιτική βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει απάντηση από την άλλη πλευρά ως προς τις ουσιαστικές παραμέτρους της πρότασής μας».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας χθες σε συγκεντρώσεις του κόμματος του, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ωστόσο, όπως είπε, λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας κάτι τέτοιο, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί δυνατό.

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι είπε: «Το πρόβλημα αυτό υφίσταται εδώ και πολύ καιρό, όχι μόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έχει μεγάλη προϊστορία. Εμείς αναζητητούμε λύσεις που θα μας οδηγήσουν μπροστά, όμως δεν θα επιτρέψουμε οι λύσεις αυτές να πλήξουν την αξιοπρέπεια του λαού μας και αυτό που οι πρόγονοί μας έχτισαν αιώνες πριν από μας, δίνοντας μάλιστα ακόμη και τη ζωή τους σε αυτό τον αγώνα». Μάλιστα επανέλαβε ότι όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τέταρτη συνεχή χρονιά, πρότεινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και συμπλήρωσε πως η χώρα αξίζει και πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς άλλες αναβολές.

Πηγή: ΑΜΠΕ