«Όχι» στην αποστολή των στοιχείων υπαλλήλων που υπάγονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας εξακολουθεί να λέει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και αντιπροτείνει να υπάρξει κινητικότητα, δεδομένου ότι πολλοί δήμοι έχουν πλεονάζον προσωπικό.
«Όχι» στην αποστολή των στοιχείων υπαλλήλων που υπάγονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας εξακολουθεί να λέει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
«Δε θα συνηγορήσουμε στη διαδικασία. Δεν θα γίνουμε το άλλοθι της δικής τους αδυναμίας. Τα στοιχεία υπάρχουν στο υπουργείο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος αντιπρότεινε να υπάρξει κινητικότητα εργαζομένων, δεδομένου ότι πολλοί δήμοι έχουν πλεονάζον προσωπικό.
Όπως είπε, εδώ και χρόνια υπάρχουν πέντε - έξι δήμοι που έχουν δηλώσει πλεονάζον προσωπικό, αλλά για να γίνουν οι μετακινήσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση και υπογραφή υπουργού, που δεν έχει δοθεί.
«Η αξιολόγηση του προσωπικού, με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων των ΟΤΑ και του δημόσιου τομέα» εξήγησε.
Ο κ. Ασκούνης υποστήριξε ότι το σχέδιο της διαθεσιμότητας «δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και απειλεί με διάλυση τους δήμους και τους οργανισμούς τους».
Ανέφερε επίσης πως οι οριζόντιες πολιτικές δεν οδηγούν πουθενά και άσκησε κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέγοντας πως θα έπρεπε πρώτα να είχαν ζητηθεί τα κενά που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση -εκτιμώνται σε 5.000- και ύστερα να γίνουν οι μετατάξεις.
Εξάλλου, ο κ. Ασκούνης είπε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν συγκροτηθεί το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και γίνει η πρώτη απόπειρα υπαγωγής δήμου σε επιτροπεία.
Πρόσθεσε πως υπάρχει ήδη ο θεσμός της Επιτροπής Εξυγίανσης, στην οποία έχουν ήδη υπαχθεί 45 δήμοι και συνέχισε: «Ήδη, με τα άρθρα 262 και 263 του νόμου για τον Καλλικράτη που αφορούν το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών, έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ελεγκτική Επιτροπή που εξετάζει τις περιπτώσεις των δήμων και των περιφερειών που υπάγονται στη διαδικασία εξυγίανσης».
Υποστήριξε επίσης ότι «με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, οδηγούμαστε στην παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού, την οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και την ουσία του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατήγγειλε τέλος πως «πάρχει πολιτική σκοπιμότητα να περιορισθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης». «Εμάς δεν μας ρώτησαν για το Παρατηρητήριο. Οι θεσμοί πρέπει να συνεργάζονται και να συνεννοούνται. Όταν δεν γίνεται αυτό, υπάρχουν συγκρούσεις. Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το μέτρο», κατέληξε.
Το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων την Παρασκευή, με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς, από τις 10 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου, αποφάσισε στο μεταξύ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής στη σημερινή γενική της συνέλευση. Την ίδια μέρα η ΠΕΔΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11 π.μ.
Εν όψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου, η ΠΕΔΑ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στην Ένωση την υλοποίηση κινητοποιήσεων που θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενο κλείσιμο δήμων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους.
Ευ. Βενιζέλος: Καθήκον της Πολιτείας η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η στήριξη των θεσμών και των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθήκον της Πολιτείας, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι αντίπαλοι αλλά βασικοί συνεργάτες της κεντρικής κυβέρνησης στην εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης.
Υπό συνθήκες κρίσης, πρόσθεσε, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό, η ικανότητα του κράτους να λειτουργεί και να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες.
«Αυτό ισχύει καταρχάς στον ευαίσθητο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, της αλληλεγγύης και συνοχής. Ισχύει, επίσης, στο μέτωπο κατά της ανεργίας με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και αυτεπιστασίας. Ισχύει, όμως, και στο πεδίο της ανάπτυξης, μέσα από την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μικρής και μεσαίας κλίμακας που μπορούν να αποδώσουν γρήγορα αποτελέσματα», κατέληξε.