Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 12:15

Κατηγορίες για αμερικανική κυβερνοεπίθεση στο γραφείο του Σαρκοζί

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία και στον κυβερνοχώρο δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού L' Express, σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκε ένα «ισχυρό worm» σε υπολογιστές του μεγάρου των Ηλυσίων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία και στον κυβερνοχώρο δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού L' Express, σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκε ένα «ισχυρό worm» σε υπολογιστές του μεγάρου των Ηλυσίων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.

Από πλευράς της γαλλικής κυβέρνησης, έχει επιβεβαιωθεί πως όντως είχαν υπάρξει κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας το Μάιο, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Ωστόσο, η αμερικανική πρεσβεία αρνείται κατηγορηματικά πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητα σε βάρος της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, δεν διέψευσε ή επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του L' Express, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «σημαντικότερο σύμμαχο από τη Γαλλία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το worm ήταν μάλλον το διαβόητο «Flame», το οποίο έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό στο διαδίκτυο (εκτιμάται πως έκανε το «ντεμπούτο» του το καλοκαίρι του 2010) και θεωρείται ότι ενδεχομένως να είναι κρατικής προέλευσης και αναπτύχθηκε αρχικά για χρήση σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν.

Κατά τη γνωστή εταιρεία κυβερνοασφαλείας, Kaspersksy, πρόκειται για ένα αμιγώς «κατασκοπευτικό» worm, που ειδικεύεται στη συγκέντρωση πληροφοριών από έναν υπολογιστή ή ένα smartphone, έχοντας τη δυνατότητα ακόμη και να πάρει screenshots ή να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο για να καταγραφούν συνομιλίες.

Σύμφωνα με το L'Express, το worm εισήλθε στους γαλλικούς υπολογιστές κατά πάσα πιθανότητα μέσω του Facebook, ενώ εντοπίστηκε λίγο μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η επιχείρηση εκκαθάρισής του από πράκτορες της γαλλικής υπηρεσίας κυβερνοασφαλείας, ANSSI (Agence nationale de la sécurité systèmes d'information- η υπηρεσία ιδρύθηκε επί Σαρκοζί με σκοπό την προστασία της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις) διήρκεσε τρεις ημέρες. Όπως αναφέρεται, το worm φαίνεται πως εισήλθε στο intranet του μεγάρου των Ηλυσίων όταν χάκερ οι οποίοι παρίσταναν σε εργαζομένους τους «φίλους» στο Facebook, κατάφεραν να αποκτήσουν κάποιους εσωτερικούς κωδικούς.

Όπως αναφέρει το L’Express, οι χάκερ- «χειριστές» του όχι απλά εισχώρησαν στην «καρδιά» της γαλλικής πολιτικής ισχύος, αλλά έφτασαν στο σημείο να εισβάλουν στους υπολογιστές έμπιστων συμβούλων του Νικολά Σαρκοζί, όπως ο Ξαβιέ Μούσκα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν «στοχεύθηκε» ο ίδιος ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, αν και φέρεται να εκλάπησαν εμπιστευτικές σημειώσεις από σκληρούς δίσκους και στρατηγικά σχέδια.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι Γάλλοι ειδικοί περιόρισαν τη λίστα των υπόπτων βάσει της πολυπλοκότητας της επίθεσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μάλλον χρησιμοποιήθηκε το Flame. Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμη πηγή, κατά την οποία ο λόγος της επίθεσης ήταν η επιθυμία «κάποιας χώρας» να είναι σίγουρη για την υποστήριξη μίας συμμάχου της εν μέσω μίας περιόδου πολιτικής μετάβασης. Άλλες πηγές, που επίσης δεν κατονομάζονται, υποδεικνύουν τις ΗΠΑ ως αυτουργό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, η Νατζάτ Βαλό Μπελκασέμ, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, είπε πως δεν υπάρχουν προβληματισμοί περί εμπλοκής των ΗΠΑ σε μία τέτοιου είδους επιχείρηση, ενώ σε ερώτηση περί ενίσχυσης της γαλλικής κυβερνοάμυνας διαβεβαίωσε πως όλα «διορθώθηκαν» πολύ γρήγορα, χωρίς καμία δυσκολία. Ωστόσο, δεν υπήρξαν σχόλια από πλευράς της ANSSI.

Τι είναι τα computer worms

Τα "computer worms" (σκουλήκια υπολογιστή) είναι αυτοαναπαραγόμενα, κακόβουλα προγράμματα, τα οποία χρησιμοποιούν τα δίκτυα υπολογιστών για να αποστέλλουν αντίγραφα του εαυτού τους σε άλλους υπολογιστές, διαδικασία στην οποία προβαίνουν συνήθως εν αγνοία του χρήστη. Αν και έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους ιούς, δεν απαιτείται η σύνδεσή τους με κάποιο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, ενώ η δραστηριότητά τους έχει, τις περισσότερες φορές, επιπτώσεις στη λειτουργία του δικτύου - τη στιγμή που οι ιοί "ασχολούνται" κυρίως με την τροποποίηση αρχείων.