Κόσμος
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 14:03

ΗΠΑ: Η Σούζαν Ράις υπεραμύνεται των δηλώσεών της μετά τη Βεγγάζη

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις, που θεωρείται πιθανή διάδοχος της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπεραμύνθηκε των δηλώσεων που είχε κάνει λίγο μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις, που θεωρείται πιθανή διάδοχος της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπεραμύνθηκε των δηλώσεων που είχε κάνει λίγο μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης.

Όπως είπε η Ράις, οι δηλώσεις της βασίζονταν αποκλειστικά στα στοιχεία που της είχαν δώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Ράις είχε δηλώσει στις 16 Σεπτεμβρίου σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα πως η επίθεση δεν ήταν «αναγκαστικά μια τρομοκρατική ενέργεια», αλλά περισσότερο το αποτέλεσμα «αυθόρμητης διαδήλωσης που εκτροχιάστηκε».

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Ομπάμα ότι δεν ήταν ειλικρινής με τους πολίτες όσον αφορά την επίθεση στη Βεγγάζη, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών, ανάμεσά τους και του αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς.

Σχετικές ακροάσεις στο Κογκρέσο εστιάζουν στο αν η CIΑ γνώριζε ότι εμπλεκόταν η Αλ Κάιντα και εάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν παρείχε αρεκτή ασφάλεια στο προξενείο στη Βεγγάζη.

Την Τρίτη περισσότεροι από 100 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας του να μην διορίσει τη Ράις υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας πως παραπλάνησε τους Αμερικανούς στην υπόθεση της επίθεσης στη Βεγγάζη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ απείλησαν ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα βέτο σε πιθανό διορισμό της Ράις στη θέση της Κλίντον.

«Σέβομαι τον γερουσιαστή Μακέιν και αυτά που έχει κάνει υπηρετώντας την πατρίδα μας. Πιστεύω πως ορισμένες από τις δηλώσεις που έκανε για μένα είναι αβάσιμες, αλλά δεν είχα μέχρι τώρα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του», είπε η αμερικανίδα πρέσβειρα, στις πρώτες της δηλώσεις για το θέμα αυτό.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις της μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου, υπογράμμισε πως βασίζονταν σε πληροφορίες που διέθετε.

«Όταν αναφέρθηκα στην επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεών μας στη Βεγγάζη, βασίστηκα αποκλειστικά και ειδικά στις πληροφορίες που μου είχε δώσει η υπηρεσία πληροφοριών», υπογράμμισε η Ράις.

«Είχα πει ότι αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες και πως η έρευνα που θα ακολουθήσει θα δώσει όλες τις απαντήσεις», κατέληξε.