Το υπουργείο Εξωτερικών θα μελετήσει με τη δέουσα προσοχή και εποικοδομητική διάθεση τις ιδέες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς και θα τοποθετηθεί επ' αυτών όταν ολοκληρώσει την ανάλυσή τους.
Το υπουργείο Εξωτερικών θα μελετήσει με τη δέουσα προσοχή και εποικοδομητική διάθεση τις ιδέες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς και θα τοποθετηθεί επ' αυτών όταν ολοκληρώσει την ανάλυσή τους.
Αυτό ανέφερε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι τα επόμενα βήματα θα προσδιοριστούν σε συνεννόηση μαζί του. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νίμιτς την Τρίτη κατέθεσε προτάσεις στις δύο πλευρές για τη διευθέτηση του ζητήματος με το όνομα της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Δελαβέκουρας εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ηγεσία της πΓΔΜ δεν θα αφήσει και αυτή την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, αλλά θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στον διάλογο, ώστε να φτάσουμε σε λύση», η οποία «θα απελευθερώσει το μεγάλο δυναμικό των διμερών μας σχέσεων, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική» της πΓΔΜ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι, επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει απάντηση στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει προς τα Σκόπια και τόνισε ότι η Αθήνα έχει αποδείξει την εποικοδομητική της διάθεση.
Απαντώντας σε ερώτηση για «πιέσεις» του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα πιέσεων Φούλε προς την Ελλάδα», υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει συγκεκριμένο ρόλο, ενώ τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φούλε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters είχει ταχθεί υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια, χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του προβλήματος με το όνομα. Ο Επίτροπος είχε δηλώσει πως θεωρεί ότι «στο αρχικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα». Είχε επισημάνει πάντως πως η Κομισιόν μπορεί να εγγυηθεί ότι, σε περίπτωση που δεν δημιουργηθεί αυτό το momentum για την επίλυση του προβλήματος στο αρχικό αυτό στάδιο, θα επιβραδυνθεί και τελικά θα διακοπεί η διαπραγματευτική διαδικασία με την ΠΓΔΜ.