Κόσμος
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 18:22

Αίγυπτος: Τον γενικό εισαγγελέα απέλυσε ο πρόεδρος Μορσί

Στην αντικατάσταση του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου προχώρησε ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μορσί, ενώ αφαίρεσε από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη το δικαίωμα να διαλύσει την Συντακτική Συνέλευση, η οποία προετοιμάζει το νέο αιγυπτιακό σύνταγμα. Ταυτόχρονα, διέταξε την επανάληψη δικών αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Στην αντικατάσταση του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχμούντ προχώρησε ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μορσί, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της αιγυπτιακής Προεδρίας Γιάσερ Άλι.

Ο Μορσί διόρισε νέο γενικό εισαγγελέα δικής του επιλογής τον Ταλάτ Αμπντουλάχ, με θητεία προσδιορισμένη στα τέσσερα χρόνια.

Η κίνηση του αιγύπτιου πρόεδρου έγινε εν μέσω κύματος οργής για το κύμα αθωώσεων αξιωματούχων οι οποίοι συμμετείχαν στην καταστολή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Στη βάση αυτή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου διέταξε την επανάληψη δικών σε υποθέσεις στις οποίες θεωρείται ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα υπονοείται ότι πιθανόν να ξαναδικαστεί ο ήδη καταδικασμένος σε ισόβια πρώην πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

Παράλληλα, με προεδρικό διάταγμα το οποίο εξέδωσε, ο Μορσί αφαιρεί από τη δικαιοσύνη την δυνατότητα διάλυσης της Συντακτικής Συνέλευσης, του οργάνου δηλαδή το οποίο έχει αναλάβει να καταρτίσει τον νέο συνταγματικό χάρτη της Αιγύπτου, και της παρέχει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο της.

Δικαίωμα διάλυσης της Συντακτικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το διάταγμα του προέδρου της Αιγύπτου, δεν έχει ούτε η Ανω Βουλή.

Πηγή: Reuters